RETRO UŽIVANCIJA ZA LJUBITELJE PUCAČINA: Zaigrajte Warhammer 40K: Boltgun; Okićen autentičnom estetikom starih...

(...) pucačkih videoigara i okrunjen tematikom komično nasilnog svemira Warhammera 40.000, Boltgun je ljubavno pismo naslovima kakve smo igrali prije 27 godina.

  • HiTec

  • 04. Jun. 2023  04. Jun. 2023

  • 0

Pucačkim videoigrama, unatoč popularnom mišljenju, za funkcioniranje ponekad nije potrebna priča. Sve što je bitno su osnovna premisa, neprijatelj na nišanu i hrpa zabavnog oružja. Uz opširan i kompleksan svijet budućnosti koji za sobom povlači Warhammer 40.000, ova tvrdnja možda zvuči kao svetogrđe, no uzmemo li u obzir premisu Boltguna, manjak angažmana po pitanju radnje lako možemo zatrti pod tepih.

Boltgun je igra u kojoj, na koncu, igrate svemirskog marinca kojem se između trenutne pozicije i cilja nalazi hrpa sljedbenika Kaosa. Demoni, posrnuli svemirski marinci i tone do zuba naoružanih kultista predočeni su ikoničkim dvodimenzionalnim likovima, a svijet oko vas izgleda kao da pripada videoigri s kraja devedesetih.

Izgled Boltguna nije slučajan - na koncu, spada u prominentni žanr takozvanih boomer shootera, pucačina iz prvog lica koje namjerno izgledaju kao da ih igra gerijatrija s više od 40 godina. Njihov tempo, s druge strane, obilježava sve osim inertnosti - dapače, naslovi poput Boltguna munjevite su igre u kojima stajanje na mjestu obično znači brzu smrt, a vješto baratanje oružjima i mobilnost garantiraju pobjedu.

Kad smo prvi put pokrenuli Boltgun, sve oko igre vrištalo je devedesetima - od heavy metal glazbe u glavnom izborniku, preko pikselizirane grafike, do same dinamike koja ispred priče stavlja igrivost, zabavu i frenetičnu akciju. Borba protiv heretika koji su zauzeli ljudsku bazu u udaljenom svijetu predvidljiv je klišej, no ono što cijelu stvar čini posebnom imerzivna je pucnjava, adrenalinom nabijeno natjeravanje s negativcima i nevjerojatan osjećaj moći.

Na koncu, glavni lik je genetski modificiran oklopljeni ubermensch, čiji svaki korak masivnim hodnicima odzvanja kao da njima kroči tenk, a ne čovjek. Vaša oružja su bučna, eksplozivna i megalomanska, a neprijatelji su brojni i zabavni za tamanjenje. Ako se odlučite za najveću težinu, igra će vam početi implicirati da se određenim vrstama negativaca treba pristupati korištenjem raznih vrsta oružja, no o tome se do treće težine ne morate uopće brinuti.

Warhammer 40.000: Boltgun napravljen je kako bi zadržao inerciju i silovitost, pružajući sve od apsurdnog dalekometnog oružja do visceralnog chainsworda uz pomoć kojeg glavni lik preskače velike udaljenosti kako bi dosegnuo heretika kojeg želi pokositi. Za završavanje tri poglavlja potrebno je oko deset sati, a svaka razina pored tone negativaca nudi otkrivanje različitih tajnih predmeta koji na jedan ili drugi način poboljšavaju vaš arsenal. Kad smo već kod oružja, valja spomenuti da niti jedno od njih nije napravljeno kako bi zamijenilo drugo. Od boltguna, po kojem je igra dobila naslov, do egzotičnijih stvari poput gravitacijskih topova - svaki alat uništenja ima svoju specifičnu nišu i svi do zadnjeg savršeno izgledaju i funkcioniraju.

Boltgun ipak nije bez nedostataka. Paleta, premda inspirirana retro igrama, ponekad može biti naporna za oči, a neprijatelji nerijetko znaju ostati zaglavljeni iza kutova, ostavivši vam priliku da ih izrešetate dok zapinju za teren. Igra je također, makar prati ikonografiju Warhammera 40.000, opremljena užasno dosadnom pričom. Prepoznatljiva čudovišta kakva smo susretali igrajući stolnu verziju su tu i zbilja ih je simpatično vidjeti u ovako starinskom stilu, no to je (pored oružja) najdalje što igra može dosegnuti. Neke razine su dizajnirane jako dobro dok su druge dosadne, prevelike ili nedosljedne. Bez odlaska u detalje, bezazleno gubljenje u hodnicima nerijetko nam se znalo pretvoriti u polusatno češljanje svakog kutka otkrivene mape.

Ipak valja uzeti u obzir to da gledamo igru koja košta oko 20 eura. Za uložen novac igrači dobivaju deset sati izvrsne akcije, hrpu negativaca, solidnu glazbu i iznimno zabavan arsenal znanstvenofantastičnog naoružanja. Ako volite igre sa starinskom estetikom, brzo kretanje i još brže napucavanje, Warhammer 40.000: Boltgun poslužit će kao savršeno predjelo prije nego što kasnije ove godine napokon dobijete priliku zaigrati nastavak Space Marinea.

Ime: Warhammer 40.000: Boltgun

Proizvođač: Auroch Interactive

Izdavač: Focus Home Interactive

Žanr: FPS / Boomer shooter

Platforme: PC, Xbox 360, Xbox S / X, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch

Cijena (Steam): 21,99 eura. 

(Tportal.hr

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...