PRIGOŽIN ZATRESAO RUSIJU: "Frakcije u Kremlju uništavaju državu!"

“Pandorina kutija već je otvorena – mi nismo ti koji su je otvorili”, rekao je Prigožin u poruci koju je objavila njegova služba za medije.  

  • Svijet

  • 04. Jun. 2023  

  • 0

Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke skupine Wagner, izjavio je u subotu da frakcije u Kremlju uništavaju državu tako što pokušavaju posijati razdor između njega i čečenskih boraca, prenosi Reuters.  

"Taj je spor sada riješen, ali unutarnje borbe u Kremlju otvorile su Pandorinu kutiju rascjepa", rekao je Prigožin. 

Prigožin, 62-godišnji bivši ugostitelj koji je osnovao plaćeničku formaciju Wagner i član je šireg kruga predsjednika Vladimira Putina, stekao je veliku slavu tokom 15-mjesečnog rata u Ukrajini. Njegove su trupe predvodile bitke u gradu Bahmutu i drugdje, ali se također svađao s ruskom vojskom oko taktike, logističke podrške i drugih pitanja.  

Prigožin je rekao da je riješen spor između njega i čečenskih snaga koje se također bore uz rusku vojsku u Ukrajini. No za neslogu je okrivio neidentificirane frakcije u Kremlju – koje on naziva "kulama Kremlja". Njihovo je spletkarenje toliko izmaklo kontroli da ih je Putin bio prisiljen izgrditi na sastanku Vijeća sigurnosti, rekao je.  

“Pandorina kutija već je otvorena – mi nismo ti koji su je otvorili”, rekao je Prigožin u poruci koju je objavila njegova služba za medije.  

“Neka kremaljska kula odlučila se igrati opasne igre. Opasne igre postale su svakodnevica u kulama Kremlja…oni jednostavno uništavaju rusku državu.” 

Prigožin nije identificirao frakciju u Kremlju, ali je rekao da ona nastavlja svoje pokušaje sijanja razdora i da će morati “pakleno platiti”. 

Kremlj nije komentirao njegove izjave. Putin je u petak održao sastanak Vijeća sigurnosti o, kako je rekao, “međuetničkim” odnosima unutar zemlje.  

Prigožin je rekao da čečenske izjave o njemu zvuče kao nešto iz ranih 1990-ih kada su sukobi zahvatili ruske gradove nakon raspada Sovjetskog Saveza. 

“Jasno je da su izjave bile prilično provokativne, s ciljem da me povrijede i izbezume”, rekao je Prigožin.  

Prigožin je također rekao da bi svaka bitka između specijalnih snaga čečenskog čelnika Ramzana Kadirova i Wagnera rezultirala ozbiljnim krvoprolićem, ali da nema sumnje ko bi pobijedio.  

Ponovo je iskalio bijes zbog trenutnog stanja rata i krivnje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. “Ministarstvo odbrane nije u stanju učiniti bilo šta jer de facto ne postoji – ono je u haosu”, rekao je Prigožin.  

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar. Ni Šojgu ni Gerasimov nisu javno komentirali Prigožinove izjave.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...