BRITANCI SE RASPISALI O DIJAMANTU: Džeko će biti ključni igrač Intera protiv Manchester Cityja

Neverovatni momak! Man City ga je prodao Romi još prije osam godina, no  Edin Džeko je i dalje  jak sa svojih 37 godina i bit će ključan za Interove nade u Istanbulu, piše britanski Daily Mail. 

  • Sport

  • 04. Jun. 2023  04. Jun. 2023

  • 0

Samo jedan igrač u subotnjem finalu Lige prvaka će zasigurno dobiti pohvale od obje grupe navijača u Istanbulu. U dobi od 37 godina, Edin Džeko je još uvijek ključan za šanse milanskog Intera da izazove uznemirenost Manchester Cityja, kluba koji ga jako voli nakon što im je pomogao da osvoje prva dva naslova u Premier ligi, piše britanski Daily Mail

Zvuči nevjerovatno, ali kada je City prodao 29-godišnjeg Džeku Romi 2015. godine, mislili su da je u pravim godinama da ode kako bi stvorio prilike za mlađe napadače kao što je Kelechi Iheanacho, a menadžer Manuel Pellegrini je rekao: "To nije bilo zbog novca već potrebe da se drugima pruži prilika".

Ipak, osam godina kasnije, Bosanac će učestvovati u najvećoj klupskoj utakmici na svijetu, što bi mogla biti njegova posljednja utakmica za Nerazzurre s ugovorom koji ističe na ljeto.

Iako su Džekine brojke pale u odnosu na 72 gola u 189 utakmica postignutih tokom njegove karijere u Cityju, on je i dalje veoma utjecajan, započinjući svaku nokaut utakmicu u Ligi prvaka ispred Romelua Lukakua i još uvijek je sposoban iskoristiti šanse.

Njegov volej u polufinalu protiv AC Milana usmjerio je Inter na put do pobjede od 3-0 i podsjetio navijače Cityja na njegov golemi doprinos za njih - ponajviše 2012. godine kada je njegov kasni izjednačujući pogodak protiv QPR-a postavio kultni trenutak osvajanja titule.

alt

Također je zabio dva puta u slavnoj 6-1 pobjedi na Old Traffordu i ponovno nakon 45 sekundi u još jednoj pobjedi protiv Manchester Uniteda.

Izvršni direktor Cityja Brian Marwood može reći: "Žao mi je Edina jer se njegov gol protiv QPR-a često zaboravlja u usporedbi s pobjedničkim pogotkom Sergija Aguera", ali navijači Bluesa se sjećaju i nastavili su skandirati Džekino ime dugo nakon što je napustio klub.

Zauzvrat, on ih obožava, objavivši na društvenim mrežama "Vidimo se u Istanbulu" kada su potvrđeni ovosezonski finalisti.

"Prirodno je da pratim rezultate Cityja jer osjećam da je to još uvijek moj klub", priznaje Džeko. "Čini me ponosnim što nisam zaboravljen."

alt

Subota navečer bit će izuzetak, naravno, s Džekom koji se nada dodati Ligu prvaka domaćim naslovima osvojenim u Njemačkoj i Engleskoj. Ima i dva talijanska kupa, iako je bio razočaran što je zamijenjen u ovosezonskoj pobjedi protiv Fiorentine.

Evropsko finale u Istanbulu moglo bi pružiti dodatnu motivaciju s obzirom da je to bilo mjesto na kojem je njegov nogometni idol Andriy Shevchenko promašio u lutriji jedanaesteraca protiv Liverpoola 2005. "U mojoj karijeri obično ne tražim od protivnika da zamijene dresove, ali sa Shevchenkom je bilo drugačije kad sam igrao protiv njega — pitao sam ga na poluvremenu", nasmiješio se Džeko. "Dres je pohranjen u mojoj kući u Sarajevu", dodao je.

Važan je i spomen Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Džekina dugovječnost može se djelomično objasniti stilom igre koji se oslanja na tehničke sposobnosti, a ne na tempo. Ali to je također način razmišljanja. Nogomet je imao poseban značaj odrastajući u Sarajevu tokom užasnog sukoba koji je doveo do smrti desetina hiljada ljudi.

Njegov grad bio je pod opsadom četiri godine, a među prvima je bombardiran stadion njegovog lokalnog kluba Željezničar. Ipak, klupska akademija nastavila je djelovati i u najcrnjim vremenima, a mladi Džeko utjehu je nalazio igrajući i skupljajući Panini sličice svojih heroja.

Većina bosanskohercegovačkih igrača koji su stigli do Svjetskog prvenstva 2014. odrasla je u inostranstvu pobjegavši od rata, ali Džekino iskustvo u Sarajevu donijelo mu je poseban status.

alt

Džeko je već osvojio naslov Bundeslige i njemačku Zlatnu kopačku s Wolfsburgom kada se pridružio Cityju početkom 2011. godine.

Trebalo mu je 10 utakmica da postigne svoj prvi gol u Premier ligi, ali kao što napadač kaže sa sjajem u očima: "Da biste imali tu dobru drugu sezonu, morate odigrati prvu".

Džeko je zabio 19 puta kada je City postao prvak 2012. godine, a postigao je i 12 golova kada se BiH kvalificirala za Svjetsko prvenstvo.

Cityjev nogometni direktor Txiki Begiristain mudro se izjasnio o Džekinoj osobnosti. "On je igrač koji se treba osjećati važnim za ekipu i također da ga trener malo voli".

Simone Inzaghi hvaljen je zbog svog upravljanja ljudima na San Siru, žonglirajući egom različitih napadača Džeka, Lukakua i pobjednika Svjetskog kupa Lautara Martineza.

Uspio je sa Interom doći do njihovog prvog finala još od ekipe Josea Mourinha 2010. godine. Džeko će u finalu biti  sentimentalan izbor - ne samo za italijanske navijače, već i za City, piše Daily Mail. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...