HOĆE LI KOMŠIĆEV DF STATI IZA IRFANA ČENGIĆA: Kakav politički miraz je donio Vedad Deljković?

"Politički miraz" koji je Deljković donio daje mu priliku (pa i pravo) da lobira za odluke, poput ove o podršci DF-a Čengiću.

  • Politika

  • 04. Jun. 2023  

  • 3

Demokratska fronta mogla bi podržati Irfana Čengića u utrci za načelnika Starog Grada, saznaje Politicki.ba.

Iako ovaj funkcioner Socijaldemokratske partije (u (latentnoj) svađi sa vrhom te stranke) zvanično nije ni potvrdio ni demantirao sve rašireniju priču da će biti kandidat za tu poziciju.

Nakon što je aktuelni načelnik ove sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić uhapšen i pritvoren, Općinsko vijeće je sa više od 2/3 glasova vijećnika izglasalo inicijativu da se pokrene referendum građana na kojem će se odlučiti da li treba razriješiti aktuelnog i birati novog načelnika.

Sudeći po podršci inicijativi koju je pokrenuo Vedad Deljković, novopečeni član Demokratske fronte, za očekivati je da referendum prođe i da građani odobre održavanje prijevremenih izbora.

To, prema sazanjima Politicki.ba, očekuje i sam Čengić, a tome se snažno nada Trojka.

Ona je jako zainteresirana da najjače što može podrži Čengića e ne bi li pobijedio. Osim što bi upisala još jednu sarajvsku općinu pod svojom kontrolom, Trojka bi imala veći dobitak - riješila bi se buntovnog Čengića u Kantonalnoj skupštini, ali i iz Doma naroda.

U kontekstu najavljene rekonstrukcije Kantonalne vlade, koja bi se trebala desiti nakon njenih 100 dana, Trojka bi imala tijesnu većinu koja bi ovisila pogotovo o Čengiću.

Upadom policije i hapšenjem načelnika Starog Grada otvorila se prilika koju čelnici Trojke ne žele propustiti. Oni su, nadalje, svjesni da je Čengić sve popularniji i da bi njegova kandidatura za prvog čovjeka sarajevske općine Stari Grad značila i njegovu najvjerovatniju pobjedu. Zašto se ne pridružiti pobjedničkom timu, ali i osigurati vladajuću većinu u Skupštini KS?!

"Harmoniju" međutim, mogla bi poljuljati Demokratska fronta.

Politicki.ba saznaje da su u toj partiji voljni podržati Čengića.

Vedad Deljković snažno lobira da se to i desi.

Ovaj mladi vijećnik Starog Grada, ali i Gradskog vijeća Sarajevo u DF je doveo još jednog nezadovoljnika iz SDA. Time je stranka Željka Komšića postala parlamentarna u Gradskom vijeću Sarajevo, kao i OV Stari Grad.

Takav "politički miraz" koji je Deljković donio daje mu priliku (pa i pravo) da lobira za odluke, poput ove o podršci DF-a Čengiću.

Utrka za novog načelnika Starog Grada, ako je građani na referendumu odobre, bit će vrlo dinamična pa i neizvjesna. Svaki glas je bitan.

Ako referendum prođe, Narodni evropski savez bi trebao isturiti svog kandidata za načelničku poziciju. Mnogi "tipuju" na Mirzu Batalovića, bliskog saradnika i prijatelja Hadžibajrića.

SDA bi mogla kandidirati Harisa Zahiragića ili njegovog (manje poznatog) brata Adija. Adi je već vijećnik u OV Stari Grad ispred SDA. Brat mu je poslanik u Skupštini KS i (čak) član Predsjedništva SDA.

Ima unutar SDA i nekih koji lobiraju da se za načelnika "isturi" Amor Mašović, aktuelni državni poslanik ove stranke. No, taj scenarij je malo vjerovatan.

Eventuali sraz Čengića, Batalovića i Zahiragića bio bi svojevrsni pozitivni politički spektakl koji bi daleko nadilazio "granice" Općine Stari Grad...

Ponašanje DF-a stoga, imalo bi dalekosežnije efekte...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...