DETALJI TRAGEDIJE U BIH: Osman prije tri dana osuđen na kaznu od 7,5 godina, jučer pucao djevojci u glavu

Povrijeđena žena je nakon pregleda u JZU Brčko zbog težine povreda upućena u UKC Tuzla i životno je ugrožena.

  • Hronika

  • 04. Jun. 2023  

  • 0

Policiji Distrikta Brčko BiH sinoć je u 2:15 sati iz Službe hitne medicinske pomoći prijavljeno da je nepoznata žena u mjestu Gornji Rahić ranjena iz vatrenog oružja te da su uputili sanitetsko vozilo.

Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta i poduzeli sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti te utvrdili da je riječ o Š. R. (30), rođena u Saveznoj Republici Njemačkoj, nastanjena u naselju Prutače, Gornji Rahić – saopšteno je iz Policije Distrikta Brčko BiH.

Povrijeđena žena je nakon pregleda u JZU Brčko zbog težine povreda upućena u UKC Tuzla i životno je ugrožena.

Na licu mjesta izvršen je uviđaj, a po naredbi Osnovnog suda Distrikta Brčko BiH, izvršeni su pretresi dva stambena objekta te je pregledano šire lice mjesta, kojom prilikom su pronađeni i izuzeti tragovi bitni za krivični postupak.

Tokom provođenja istražnih radnji utvrđen je osnov sumnje da je ovo krivično djelo izvršio H. O. (34), rođen u Bijeljini, nastanjen u naselju Prutače. On je lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 163., a u vezi s članom 28. Krivičnog zakona Distrikta Brčko BiH – naveli su iz policije.

Kako saznaje portal Crna-Hronika riječ je o Osmanu Husejnoviću koji je od ranije poznat policijskim organima reda i mira. Prije 3 dana osuđen je na 7,5 godina robije zbog pokušaja ubistva. Jučer je pokušao ubiti i djevojku s kojoj je bio u vezi.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34) optuženog da je prije dvije godine godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A. Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Distrikta Husejnović je za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina zatvora.

Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine, oko 03.00 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga liši života.

Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život. Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar – navodi se u optužnici.

Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu, koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo sudu da mu odredi pritvor. Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu tereteći Husejnovića za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH).

Po održanom glavnom pretresu, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Za pokušaj ubistva optuženom je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta – pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, koji će se uništiti u skladu s presudom. Jednako kao i Tužilaštvo, presudu Osnovnog suda optuženi može pobijati žalbom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...