PRIGOŽIN DIGAO RUSIJU NA NOGE: "Ovo je sramota! Naše trupe bježe..."

On je pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Valerija Gerasimova da dođu na front i okupe trupe.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2023  05. Jun. 2023

  • 2

Osnivač ruske paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su ukrajinske snage ponovo zauzele dio naselja Berhivka, sjeverno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini.

“Sada je dio naselja Berhivka već izgubljen, trupe tiho bježe. Sramota”, poručio je Prigožin u audio poruci koju je objavila njegova press služba.

On je pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Valerija Gerasimova da dođu na front i okupe trupe.

“Hajde, vi to možete, a ako ne možete, poginut ćete kao junaci”, naveo je Prigožin.

Wagner je prošlog mjeseca zauzeo Bahmut poslije najduže bitke od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, nakon čega je paravojna grupa svoje položaje predala redovnim ruskim trupama, piše Reuters.

UKRAJINCI POTVRDILI OFANZIVNE AKCIJE

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane rekla je da u nekim područjima kijevske snage prelaze u ofenzivu.

"Odbrambena operacija uključuje sve, uključujući i protivofenzivne akcije. Stoga u nekim područjima prelazimo na ofanzivne akcije", rekla je Hanna Maliar na Telegramu.

"Konkretno, smjer Bahmut ostaje epicentar neprijateljstava. Tu se krećemo duž prilično širokog fronta. Uspješni smo. Zauzimamo dominantne visine. Neprijatelj je u odbrani i želi zadržati svoje pozicije", dodala je.

Ona tvrdi da je na jugu Rusija u defenzivi i dodaje: "Zašto Rusi aktivno objavljuju informacije o protivofenzivi? Zato što trebaju skrenuti pozornost s poraza u smjeru Bahmuta."

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...