POČELO JE: Uništena brana na strateški važnoj hidrocentrali, naređena evakuacija iz okupiranog Hersona...

Ruski i ukrajinski korisnici društvenih mreža su rano jutros opširno izvještavali da je brana uništena. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje.

  • Svijet

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 0

Brana Nova Kakovka u okupiranom dijelu ukrajinske regije Herson na jugu Ukrajine je uništena, što je izazvalo poplavu na tom teritoriju, potvrdila je ruska režimska novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani ali upućeni izvor. 

Druga ruska državna novinska agencija RIA citirala je proruskog gradonačelnika grada Nove Kakovke, koji je rekao da je "gornji dio brane uništen granatiranjem". Isti gradonačelnik je u ranijem izvještaju negirao da je brana dignuta u zrak. 

Južno zapovjedništvo ukrajinskih snaga jutros je objavilo da su ruske su snage srušile branu Nova Kakovka. "Razmjeri uništenja, brzina i količine vode, kao i vjerovatna područja poplave se trenutno razjašnjavaju", objavilo je zapovjedništvo na svojoj Facebook stranici.

Ruski i ukrajinski korisnici društvenih mreža su rano jutros opširno izvještavali da je brana uništena. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje.

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kakhovka "voda doseći kritičnu razinu za 5 sati" i da je evakuacija započela.

Kako je izvijestio Oleksandr Prokudin, lokalni stanovnici već su počeli evakuirati iz opasnih područja. Potvrdio je da su Rusi srušili Kakovku i pozvao ih da što prije napuste opasna mjesta.

Ogromna brana Nova Kakhovka, koja blokira rijeku Dnjipro uzvodno od Hersona, gdje ukrajinske snage napreduju, posljednjih je sedmica stekla vitalnu stratešku važnost. Od oktobra prošle godine, Rusija i Ukrajina su više puta optužile jedna drugu za planiranje rušenja brane eksplozivima, što bi poplavilo veliki dio područja nizvodno i vjerovatno prouzročilo veliku razaranja oko grada Hersona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...