RUSKI TERORISTIČKI ČIN IZAZVAO NEVIĐENU KATASTROFU: Razina vode porasla za deset metara, sela će biti izbrisana s lica zemlje...

Masovna evakuacija je već počela.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 7

Rusija je digla u zrak hidroelektranu Kahovka kod Hersona u ranim jutarnjim satima, a iz UkrHydroEnerga izvijestili su kako je strojarnica na hidroelektrani potpuno uništena i kako se situacija ne može popraviti.

Tass javlja da čelnik naselja Nova Kahovka, nametnut od Rusije, tvrdi da je razina voda već porasla za deset metara.

Prema preliminarnim prognozama, akumulacijsko jezero bi se trebalo isprazniti u sljedeća četiri dana.

Od 9 sati ujutro razina vode u akumulacijskom jezeru Kahovka brzo opada te je počela evakuacija stanovništva iz potencijalno ugroženih područja.

Nekontrolirano opadanje razine vode dodatna je prijetnja za okupiranu nuklearnu elektranu Zaporižja. Voda iz jezera Kahovka neophodna je za hlađenje reaktora, odnosno kako bi elektrana dobivala energiju za turbinske kondenzatore i sigurnosne sisteme nuklearne elektrane. Trenutno je rashladni bazen stanice pun, a ukrajinsko osoblje u tvornici pomno prati sve pokazatelje, ističu iz UkrHydroEnerga, državne kompanije koja upravlja velikim hidroelektranama duž rijeka Dnjepar i Dnjestar.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sazvao je zbog alarmantne situacije hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Twitteru snimku koja prikazuje detonaciju ruskih mina na obali Dnjepra kod hidroelektrane Kahovka.

UkrHydroEnergo trenutno nastavlja analizirati situaciju, a njihovi stručnjaci rade na razjašnjavanju razmjera uništenja, brzine i količine vode, ističu zu saopćenju.

Katastrofalne posljedice

Uništenje hidroelektrane Kahovka je strašna ekološka i humanitarna katastrofa, a kakve bi mogle biti posljedice već je objavljeno u video simulaciji na društvenim mrežama.

Osim što je ugrožena najveća nuklearka u Europi, poplave uzrokovane razaranjem mogle bi dovesti do mnogih smrtnih slučajeva, kao i do brojnih izgubljenih domova nakon što naselja budu poplavljena. Masovna evakuacija je već počela.

Sjevernokrimski kanal sada će se isušiti i ostat će suh dugo vremena, a ljudi na jugu i na Krimu ostat će bez pitke vode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...