MIROSLAV LAJČAK SE JOŠ JEDNOM DUBOKO ZABRINUO, DOKAD ĆE?: On i Escobar, premijeru Kosova...

(...) iznijeli prijedlog u tri tačke.

  • Politika

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 3

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je duboko zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova i ponovo pozvao na smirivanje, vandredne izbore i povratak dijalogu dvije strane.

Lajčak je sinoć zajedno sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i prvim zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem, prenosi Beta.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije na sjeveru i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa", napisao je Lajčak na Twitteru.

Kurti je na sastanku sa evropskim i američkim emisarima izrazio bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru vjeru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa, saopštila je ranije danas kosovska vlada.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova, tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju na sjeveru i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Lajčak i Escobar kosovskom premijeru iznijeli su prijedlog u tri tačke za izlazak iz krize na sjeveru Kosova, a prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...