VRELI POČETAK JUNA U MOSTARU: Hoće li DF dati "lopovsku" HDZ-u za formiranje Vlade HNK?

Upitno je ko će biti njihovi partneri sa "probosanske strane", SDA sa sedam i NES sa jednim zastupnikom ili grupacija SDP-NiP-DF sa ukupno šest zastupnika. Jučerašnja Boškovićeva procjena je da su SDP, DF i NiP bliži pridobijanju naklonosti HDZ-a.

  • Politika

  • 06. Jun. 2023  

  • 4

Hercegovačko-neretvanski kanton danas bi trebao dobiti novu skupštinsku većinu. Tako barem vjeruje predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK Stjepan Bošković, koji je za danas najavio prikupljanje 20 potpisa za buduću Vladu HNK.

Još uvijek nije poznato ko će činiti tu skupštinsku većinu. Jedino je sigurno da će tu biti HDZBiH, koji je nezaobilazan sa 11 zastupnika. HDZ1990 ima tri zastupnika i izvjesno je da će biti dio parlamentarne većine.

Upitno je ko će biti njihovi partneri sa "probosanske strane", SDA sa sedam i NES sa jednim zastupnikom ili grupacija SDP-NiP-DF sa ukupno šest zastupnika. Jučerašnja Boškovićeva procjena je da su SDP, DF i NiP bliži pridobijanju naklonosti HDZ-a.

Međutim, HDZ-ove procjene mogle bi se ispostaviti kao pogrešne, s obzirom da je konačna odluka u rukama rukovodstva Demokratske fronte.

"Sve to mora ići uz saglasnost vrha stranke. Ovlašteni smo da pregovaramo, ali nismo konačni subjekt, naravno. U konačnici, vrh stranke odlučuje kako će se sve to završiti. Danas ćemo vidjeti kako će sve to izgledati i onda će uslijediti konačne konsultacije unutar stranke. Mi se krećemo u okviru ovlaštenja i stavova stranke, što je i logično", izjavio je u ponedjeljak Mirsad Klepo, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNK.

Prema našim informacijama, Kolegij Demokratske fronte zasjeda danas i donosi odluku o učešću u vlasti u HNK.

Ukoliko se ta stranka bude držala proklamovanih principa i ako ne pristane na koaliciju sa HDZ-om BiH i formiranje Vlade HNK koju bi podržavalo manje od jedne trećine bošnjačkih zastupnika u Skupštini HNK, HDZBiH neće imati dovoljno "ruku" za formiranje Vlade sa SDP-om i NiP-om.

Ukoliko odustanu od ranije zagovaranih stavova i principa, upravo će Demokratska fronta biti prevaga koja će HDZ-u dati "lopovsku" za formiranje Vlade HNK po uzoru na Vladu FBiH, koju također podržava manje od jedne trećine bošnjačkih zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH.

(SB)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...