INSPIRATIVNA PRIČA IZ NAŠE ZEMLJE: Sarajka uslijed teške bolesti odselila u Fojnicu i postala uspješan obrtnik (VIDEO)

"Sada imamo 10 krava i obrt zaista iz dana u dan napreduje. Ali da nemam podrške supruga i dvije kćerke, ja to zaista sama kao osoba s invaliditetom ne bih mogla iznijeti na svojim plećima", govori Džanović.

  • Društvo

  • 06. Jun. 2023  

  • 0

Četveročlana sarajevska porodica Džanović preselila je iz Sarajeva u fojničko naselje Poljušina i tu pokrenula vlastiti biznis proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Obrtnička radnja "Ruby Milk" nastala je kao zamisao Sarajke Rubine Džanović, koja zbog teške zdravstvene situacije uzrokovane dijagnozom multiple skleroze u svom rodnom gradu nije uspjela naći zaposlenje.

Inače 100-postotni invalid, Rubina kaže da se u Sarajevu osjećala potpuno beskorisnom. Zbog toga je i odlučila odseliti.

Obratila se Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i aplicirala za novčani stimulans i pokretanje biznisa. U fojničko selo Ponjušina preselila je 2018. godine zajedno sa suprugom i dvije kćerke. I tu se, kaže, znatno bolje osjeća nego u Sarajevu.

"Kad smo došli ovdje 2018. i otvorili obrt, kupili smo dvije krave i tako smo počeli. Tada smo imali samo staru štalu i vikendicu. S obzirom da svake godine imam pravo aplicirati na LOT 4 i tako dobiti dodatna sredstva, kupili smo kosilicu i muzilicu. Bez kosilice krave nisu mogle da jedu, a bez muzilice ih nismo mogli musti", kaže Džanović.

Objašnjava da su potom krenuli s proizvodnjom sokova, pravili su i bestilj, ajvar, razne salate. A onda su počeli i da siju, u početku samo za svoje potrebe, a nakon toga su te proizvode i prodavali.

"Sad sam korisna i društvu, a naravno i sebi. Da nije bilo Fonda, vjerujte mi da ne znam šta bih uopšte radila. Vjerujem da me niko ne bi ni zaposlio, a ja osam sati ne bih mogla raditi. Ovdje smo našli smiraj duše", govori Džanović.

Priznaje da je posao koji radi sa svojom porodicom jako mukotrpan i težak, ali da je ujedno i opuštajući, jer nakon posla svi su psihički potpuno rasterećeni.

"Sada imamo 10 krava i obrt zaista iz dana u dan napreduje. Ali da nemam podrške supruga i dvije kćerke, ja to zaista sama kao osoba s invaliditetom ne bih mogla iznijeti na svojim plećima", govori Džanović.

Apelovala je na sve osobe s invaliditetom da sebe ne smatraju beskorisnima - samo se trebaju obratiti Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, i tako ostvariti svoja prava i pokrenuti vlastiti biznis.

"Mi smo zaista zadovoljni i ja sam korisna društvu, porodici. Mogu da napredujem, da radim. Psihički sam rasterećena. Zato, molim vas, bez ikakvog ustezanja, bez toga da ne možete.

Možete! Uzdignite se iznad bolesti, iznad invaliditeta i pokušajte. Moj život je promijenjen iz korijena, sutra može biti vaš", poručila je Džanović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...