Regija
GRBIN NAKON PRESSA ANDREJA PLENKOVIĆA: "Ljudski sam zabrinut za njegovo duševno zdravlje"
Prije 10 min0
(..) uvijek ukusnom i zdravom puretinom.
Gastro
06. Jun. 2023 06. Jun. 2023
0
Ako razmišljate šta biste sutra pripremili za ručak, evo odličnog prijedloga dr. Safije Softić-Namas, doktorice i nutricionistice, koja često na svom blogu "Doktorica sa oklagijom" objavljuje recepte koje je imala prliku probati tokom putovanja po svijetu, a potom i pripremiti.
"Piletinu s maslacem probala sam u dva indijska restorana i oba puta uživala u okusima. U Indiji nisam bila, jela sam ga u Dubaiju i Španiji, a mislim da u Indiji i ne bih ni mogla jesti zbog ljutine", kaže Softić-Namas, prenosi Faktor.
Dodaje kako se za ovo jelo koriste prsa ili otkošteni ostali dijelovi pileta, a jelo se može pripremati i sa puretinom.
"Šta god koristite od mesa, bit će super, jer tajna je u kremastom sosu. Ja sam ovaj put koristila komade cijelog pileta, samo sam ga izrezala na male komade", dodala je Softić-Namas.
Potrebni sastojci: jedan kg pilećeg filea izrezanog na komade veličine oraha, 400 g gustog jogurta, konzerva paradajz pelata ili 100 g koncentrata pradajz-sosa, jedna kašika gustina, suhi začini (kim, korijander, chilli, kurkuma, curry, klinčić, cimet, anis, muškatni orah...), od dvije do četiri glavice crvenog luka, dva-tri česna bijelog luka, komad svježeg đumbira, 100 g maslaca, po želji vrhnje za kuhanje ili kokosovo mlijeko (po meni je ovo višak).
Postupak pripreme:
Količina začina zavisi od ukusa. Ako volite ljuto, dodajte više chillija i đumbira, ako volite jake začine dodajte više curryja, kima. Najbolje je da bude samo blago pikantno, naročito za ljude s našeg podneblja koji nisu navikli na previše ljutu i začinjenu hranu.
Jogurt pomiješajte sa gustinom, izrendanim đumbirom i bijelim lukom. To prelijte preko piletine kojoj ste dodali suhe začine, dobro izmasirajte rukama da svi komadi mesa budu prekriveni i ostavite barem pola sata da se marinira. Bit će mekše i ukusnije što se duže marinira, čak najbolje preko noći.
U tavi zagrijte maslinovo ulje, redajte komade piletine i pustite da se fino ispeku. Pustite da lijepo zarumeni, vjerovatno će se uhvatiti sloj zapečenog jogurta u tavi, a to će dati sve okuse sosu.
Komade piletine izvadite sa strane, pa u istu tavu dodajte crveni luk isjeckan na kriške i dinstajte. To radite na srednjoj temperaturi i uz stalno miješanje, jer će lako izgoriti ako ne budete pazili.
Sastružite sve s tave, tako da svi začini i okusi ostanu u sosu. Kada luk zarumeni, dodajte pradajz pelat i dinstajte još pet do 10 minuta. Izblendajte smjesu da dobijete kremasti gusti sos.
Vratite u tavu, dodajte ponovo piletinu, izmiješajte kratko da se sjedini i pustite još petnaestak minuta da se kuha na laganoj vatri.
Ako vam je pregusto, dodajte malo vode da dotjerate gustinu sosa po svojoj želji. Pred kraj dodajte maslac da se lagano istopi u sosu. Ako želite dodajte i vrhnje za kuhanje.
Servirajte uz suhu rižu, a odlično je i ako se jede sa indijskim tankim naan hljebom.
Prijatno!:)
Regija
GRBIN NAKON PRESSA ANDREJA PLENKOVIĆA: "Ljudski sam zabrinut za njegovo duševno zdravlje"
Prije 10 min0
Ekonomija
ULAGAČI OHRABRENI OPTIMIZMOM AMERIČKE MINISTRICE: Porasle cijene nafte, približile se 90 dolara
Prije 12 min0
Politika
JELENA TRIVIĆ O KANDIDATURI: "Da nema mene, na glasačkom listiću bismo imali dva kandidata SNSD-a"
Prije 22 min0
Politika
DODIK POVODOM ODLAGANJA GLASANJA O REZOLUCIJI: "Uspješni napori političkih predstavnika Srba!"
Prije 23 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Apr. 20240
Gastro
ZA PRAVE GURMANE: Danas pravimo piletinu na mađarski način, nema joj ravne… (VIDEO)
24. Apr. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
Prije 11h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.