Estrada
DVIJE MUZIČKE DIVE: Tereza čestitala rođendan Gabi Novak; "Mislim na nju sada više nego ikad..." (VIDEO)
Prije 12 min0
Vrhunska poslastica.
Gastro
01. Jul. 2025 01. Jul. 2025
0
Sastojci:
Krema:
500 ml mlijeka (plus još malo za dodati u žumance)
4 žumanca
4 kašike glatkog brašna
8 kašika šećera
200 gr putera
Kora:
4 bjelanca
4 kašike šećera
4 kašike glatkog brašna
0,5 praška za pecivo
Dodatno:
3 kašike mlijeka
250 ml vrhnja za šlag
5 kašika šećera
Priprema:
1. Napravite kremu
Mlijeko i 4 kašike šećera stavite na laganu vatru da zavrije, a dok se kuha, pripremite kremu. Žumanca umutite mikserom pa im dodajte 4 kašike šećera i malo mlijeka. Dobro izmiksajte pa dodajte brašno i još jednom sve dobro sjedinite. Smjesu sa žumancima postepeno ulijevajte u prokuhano mlijeko i miksajte. Cijelu smjesu vratite na vatru i kuhajte kao puding, neprestano miješajući. Kremu još malo izradite mikserom i ostavite da se ohladi.
2. Napravite koru
Bjelanca umutite u snijeg pa im dodajte šećer i još malo miksajte. Kada dobijete čvrsti snijeg, dodajte brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite špatulom.
3. Ispecite
Smjesu za koru ulijte u kalup s papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Nakon pečenja, ostavite da se potpuno ohladi.
4. Dovršite kremu
Ohlađenu kremu ponovno izradite mikserom i postepeno joj dodajte puter, neprestano miksajući.
5. Složite kolač
Koru prelijte s tri kašike mlijeka da bude sočnija i na nju premažite kremu. Kremu ravnomjerno rasporedite po kori.
6. Napravite šlag
Vrhnje za šlag ulijte u zdjelu i umutite ga mikserom. Dodajte 5 kašika šećera i još malo umutite mikserom. Šlag premažite preko kreme, a kolač ostavite da se ohladi u frižideru.
Prijatno!:)
Estrada
DVIJE MUZIČKE DIVE: Tereza čestitala rođendan Gabi Novak; "Mislim na nju sada više nego ikad..." (VIDEO)
Prije 12 min0
Politika
DODIK OTKRIO "EKSKLUZIVU": "Konaković je znao"
Prije 14 min0
Regija
ZAMJENA TEZA I MANIPULACIJE: Kako se u Srbiji uči o genocidu u Srebrenici
Prije 20 min0
Vijesti
ODGOVORIO JOJ: Dodik ponovo napao sutkinju Senu Uzunović
Prije 23 min0
Gastro
PRIJEDLOG ZA LAGANI RUČAK: Napravite još ovo popodne punjene tikvice na meksički način po ovom receptu
07. Jul. 20250
Gastro
BRZO I JEDNOSTAVNO DO UKUSNOG I JEFTINOG RUČKA: Ako ne znate šta ćete, napravite pohovane...
08. Jul. 20250
Gastro
VRIJEME JE ZA OSVJEŽENJE: Napravite zdrav sladoled od tri sastojka i uživajte bez grižnje savjesti
07. Jul. 20250
Gastro
IZ KUHINJE LEGENDARNE GLUMICE: Mira Banjac otkrila recept za krofne koji će oduševiti ukućane
07. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.