ČOVIĆEVI MEDIJI PROGLEDALI: Izmjene izbornog zakona nisu moguće bez saglasnosti SDA!

"Jedna stvar koja može biti prepreka za izmjene Izbornog zakona je sastav Kluba Bošnjaka u državnom Domu naroda. Jer znamo da tamo iz stranaka Osmorke sjedi samo jedan izaslanik", istaknuo je Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja.

  • Mini market

  • 06. Jun. 2023  

  • 1

"Formiranjem radne skupine napravljen je prvi korak ka izmjeni Izbornog zakona. Međutim, politički odnos snaga je takav da nije dovoljan samo konsenzus unutar vladajuće koalicije. Da bi se cijeli proces doveo do kraja, prijedlog reforme izbornog zakonodavstva trebat će usuglasiti i s oporbenim strankama. Najjača od njih zasigurno je SDA koja je više puta izigrala dogovor s hrvatskom stranom", piše mostarska televizija "HB" pod kontrolom HDZ-a Dragana Čovića. 

Poznato je, piše televizija "HB", kako predstavnici Srba nisu posebno zainteresirani za izmjene Izbornog zakona, stoga je u cijeloj priči najvažniji dogovor između bošnjačke i hrvatske strane. Sada kad na bošnjačkoj strani nije SDA čini se kako će se dogovor lakše postići, no ostaje pitanje hoće li biti dovoljno kapaciteta da se Izborni zakon izmijeni u cjelini.

"Odnosno da se implementiraju sve presude i Europskog suda za ljudska prva i Ustavnog suda BiH. Iz jednog prostog razloga zato što će se SDA ponašati kao jedna nekonstruktivna oporba. Oni neće pristati na bilo kakve izmjene koje ne bi dodatno slabile ulogu i poziciju konstitutivnih naroda", kazao je novinar prohadezeovog Večernjeg lista Zoran Krešić.

Polazna tačka za daljnje pregovore mogli bi biti prijedlozi o kojima se raspravljalo na pregovorima u Neumu prošle godine.

"Jedna stvar koja može biti prepreka za izmjene Izbornog zakona je sastav Kluba Bošnjaka u državnom Domu naroda. Jer znamo da tamo iz stranaka Osmorke sjedi samo jedan izaslanik", istaknuo je Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja.

Unatoč dobrim odnosima unutar vladajuće koalicije, teško je prejudicirati kada će biti postignut konačan dogovor oko reforme izbornog zakonodavstva.

"Konsenzus unutar vladajuće koalicije nije dovoljan da bi se proces izmjena Izbornog zakona doveo do kraja. Članovi radne skupine treba dati vremena da prvo formuliraju prijedloge i usuglase ih, a onda da ih usuglašavaju s onim strankama koje nisu članice vladajuće koalicije", dodaje Sitarski.

Mostarska prohadezeova televizija na kraju piše kako je hrvatska strana već puno puta sa Strankom demokratske akcije dogovorila legitimno predstavljanje, ali je SDA isto toliko puta izigrala dogovor.  

"Idućih šest mjeseci pokazat će jesu li konačno shvatili kako je ovo zemlja ravnopravnih naroda i ostalih građana ili će i dalje inzistirati na politici dominacije", zaključuje Čovićeva televizija. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...