ORDEN DOBIO I VUČIĆ: Putin odlikovao Dodika i ruskog pisca Prilepina kojem je zabranjen ulazak u BiH

Dodik je nagradu dobio "za veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine". Istu nagradu 2019. godine dobio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenijeli su ruski mediji.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 5

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je odlikovao predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog.

Dodik je nagradu dobio "za veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine". Istu nagradu 2019. godine dobio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenijeli su ruski mediji.

Orden za hrabrost danas je dobio i pisac i vojni novinar Zakhar Prilepin, na kojeg je nedavno pokušan atentat. Istu nagradu posmrtno je dobio njegov saputnik i vozač Aleksandar Šubin koji je tom prilikom nastradao i od čije je smrti danas prošlo tačno mjesec dana.

- Za hrabrost i posvećenost iskazanu prilikom vršenja građanske dužnosti Ordenom za hrabrost odlikovati Prilepina Jevgenija Nikolajeviča i posmrtno Šubina Aleksandra Igorjeviča - navodi se u obrazloženju odlikovanja.

Odlikovani problematični pisac i novinar je rođen 1975. pod imenom Jevgenij Nikolajevič Prilepin i bivši je pripadnik posebnih snaga ruske policije Omon, namijenjenih razbijanju demonstracija i kao takav se borio u Čečeniji od 1996. do 1999.

Nakon toga je počeo raditi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao je član malo poznate Narodne boljševičke stranke Rusije.

Od februara 2017. do ljeta 2018. bio je pripadnik dobrovoljačke jedinice koja se borila na strani propruskih separatista u Donjecku u Ukrajini.

Uloga Prilepina u sukobu u Ukrajini, sudeći prema dostupnim informacijama, nije bila u direktnim okršajima sa ukrajinskim snagama već je ovaj ruski pisac imao funkciju "političkog savjetnika" te je čak bio voditelj emisije na ruskoj televiziji NTV. Također je bio savjetnik lidera DNR-a Alexandera Zakharchenka. Prilepin je napustio bataljon i vratio se u Moskvu krajem jula 2018. godine.

Nedugo po povratku sa ukrajinskog ratišta u Moskvu, Prilepin je pokušao doći u Bosnu i Hercegovinu, ali mu je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH zabranila ulazak u našu zemlju jer je ocijenjen kao prijetnja po sigurnost BiH.

- Njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima – pisalo je u dokumentu OSA-e.

Ekspresno je reagirao tadašnji predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, koji je odluku OSA-e ocijenio kao "sramnu, nedopustivu i uperenu protiv prijatelja RS-a".

- Zahtijevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po sigurnost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće sigurnosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu – izjavio je Dodik, koji je 2018. godine Prilepinu dodijelio Orden Njegoša prvog reda.

(Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...