ŠTO JUŽNIJE TO TUŽNIJE: Sutra drugi krug glasanja; u prošlost odlazi državni zakon o gasu, Vlada FBiH ignoriše Vijeće ministara

Kako je za Patriju pojašnjeno članovi Vijeća ministara iz reda srpskog i hrvatskog naroda glasali su protiv i time je okončana procedura koja je podrazumijevala izradu zakona o gasu BiH čime je poslana i jasna poruka po pitanju gasnih interkonekcija i uređenja tržišta gasom u BiH. 

  • Politika

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 1

Stidljivo pod posljednju tačku dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH stavljen je zaključak 3. redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održane 22. 2. 2023. godine drugi krug glasanja, a čiji je predlagač Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, piše Patrija.

Iz ovako formulirane tačke dnevnog reda teško je iščitati da se ovdje zapravo radi o državnom zakonu o gasu.

A, upravo ta tačka precizira zahtjev Željka Komšića i Denisa Bećirovića da Vijeće ministara krene u izradu Državnog zakona o gasu.

Kakos mo ranije pisali zaključak Predsjedništva BiH kojim se Vijeće ministara zadužuje da u roku od 60 dana dostavi Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje Zakon o gasu Bosne i Hercegovine pao je u prvom krugu glasanja, a ne treba imati sumnje da će isto biti I u drugom krugu glasanja sutra 7. Juna.

Kako je za Patriju pojašnjeno članovi Vijeća ministara iz reda srpskog i hrvatskog naroda glasali su protiv i time je okončana procedura koja je podrazumijevala izradu zakona o gasu BiH čime je poslana i jasna poruka po pitanju gasnih interkonekcija i uređenja tržišta gasom u BiH. 

Denis Bećirović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH zauzeli su stav da je jedinstveni državni zakon o gasu najbolji okvir za realizaciju interkonekcija, ali i svih drugih pojedinačnih projekata u oblasti gasnog sektora.
Inače, na istoj sjednici projekat Južne interkonekcija nije prošao na Vijeću ministara BiH, a iz zapisnika je jasno vidljiva velika razlika u onome što je usvojeno za Istočnu i ono što je usvojeno za Južnu interkonekciju.

Tada je Vijeće ministara BiH pozvalo Vladu  Federacije Bosne i Hercegovine da hitno predloži Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine zakonsko rješenje, a u cilju ubrzavanja aktivnosti za realizaciju projekta „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske".

No, Vlada Federacije BiH ponovo je u parlamentarnu proceduru uputila većinu zakona koje je nedavno povukla, ali neke ključne zakone, kao što je Zakon o južnoj interkonekciji FBIH nisu vratili u procedure, a čime nije ispoštovan ni poziv Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...