PREMIJER SREDNJEBOSANSKOG KANTONA TAHIR LENDO: "SDP je u ovom kantonu doživio pad izbornog rezultata, nema kapacitet..."

Ističe da je saradnja SDA i HDZ-a ovom kantonu donijela ekonomsku i političku stabilnost.

  • Politika

  • 06. Jun. 2023  

  • 0

Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona bio je gost današnjeg izdanja "Rezimea."

"Vladu smo formirali u prošli ponedjeljak, potvrđena na skupštini. Dobili smo tri nova ministra. Vlada u SBK-u sastavljena je po Ustavu sastavljena je iz četiri ministra iz reda bošnjačkog naroda, četiri ministra iz reda hrvatskog naroda i jedan iz srpskog naroda – to je ustavna kategorija. Ovdje su vladu napravili dva politička subjekta koji su dobili dvotrećinsku podršku birača, i SDA i HDZ su ovdje tradicionalno formirali vladu dvotrećinskim glasovima i na Skupštini potvrdili. Zadržali smo cirka 60 posto starog sastava i tri ministarstva su nova", kazao je Lendo.

O porukama opozicije da ovo neće biti Vlada SBK nego Vlada HDZ-a odgovara:

"Tako govore oni koji su izgubili na ovim izborima. SDP je u ovom kantonu doživio pad izbornog rezultata, nema kapacitet, nije mogao ući, iako je SDA ponudila SDP-u zadnjih osam godina partnerstvo, SDP je to odbio – nemaju se šta ljutiti. SDA je dobila apsolutnu podršku glasača".

Naglašava da je za SDA bitno da je da imaju ministarstva koja, kako kaže, drže razvoj.

"Sva su ministarstva bitna, ali u ovom kantonu je jako bila bitna postratna obnova privrede, obnova svih resursa, poljoprivrede".

Istakao je da su usvojili budžet shodno realnim prihodima - on je cirka 305 miliona KM.

"Ovih dana radimo i prvi rebalans. Kao Vlada bili smo veoma oprezni prilikom planiranja i donošenja budžeta. U 2022. godini smo ostvarili suficit, on jeste proizvod i dijelom rasta indirektnih poreza zbog inflacije".

Ističe da je saradnja SDA i HDZ-a ovom kantonu donijela ekonomsku i političku stabilnost.

"Stvara se, korak po korak, dobro povjerenje, narod to prepoznaje. Mi smo stalno sa građanima u kontaktima i preko lokalne zajednice i preko Vlade Kantona i dobro slušamo šta našim građanima, narodima, treba. SDA nikada u ovom kantonu nije izgubila, takođe ni HDZ, bilo je trenutaka kada su bili slabiji rezultati. Ali, evo u zadnjih nekoliko ciklusa ti su rezultati sve bolji i bolji. Bitan nam je svaki investitor, svaki projekat", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...