STANJE NA OŠTEĆENOJ BRANI: Pogledajte kako izgleda područje nizvodno od Kahovke i gdje sve prijete poplave (FOTO/VIDEO)

Strahuje se da bi moglo doći do puknuća brane, što bi izazvalo poplave neviđenih razmjera.

  • Evropa

  • 06. Jun. 2023  06. Jun. 2023

  • 0

Velika hidrocentrala Kahovka na jugu Ukrajine teško je oštećena u napadu koji se dogodio u noći na utorak. Ukrajinci i Rusi optužuju jedni druge za njeno oštećivanje, no bez obzira na to ko je krivac, posljedice, koje već jesu izuzetno teške i skupe, mogu postati katastrofalne, prenosi tportal.

Strahuje se da bi moglo doći do puknuća brane, što bi izazvalo poplave neviđenih razmjera. U kritičnoj zoni živi oko 16.000 ljudi. Slike iz Nove Kahovke prikazuju zgrade okružene poplavnim vodama, pa čak i labudove koji plivaju oko ureda lokalne uprave.

Veliki grad Herson nalazi se svega 30 kilometara nizvodno od brane. U gradu je prije početka invazija živjelo 300 hiljada ljudi, ali danas ih je znatno manje.

(Foto: Anadolija)

Po riječima ukrajinskog premijera Denisa Šmihalja, poplava prijeti u 80 naselja i provode se 'mjere evakuacije' vozom u Mikolajiv. Dvadeset i četiri naselja bila su u utorak pod vodom nakon napada na branu tokom noći, rekao je ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko, dodajući da je 'oko hiljadu' civila evakuirano s tog područja.

(Foto: Profimedia/AFP)

Ukrajinski grad Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, koji je pod kontrolom Rusije, pod vodom je nakon što je obližnja brana probijena tokom noći, prenijela je u utorak ruska državna novinska agencija TASS riječi ruskog gradonačelnika. Ruske službe za hitne slučajeve priopćile su u utorak da je oko 600 kuća poplavljeno nakon što je tijekom noći probijena brana Kahovka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...