NOVI DOKAZI: Američki sateliti snimili eksploziju na brani Kahovka prije nego je uništena

Prema riječima predstavnika predsjedničke administracije, sateliti opremljeni infracrvenim senzorima otkrili su toplinski trag, koji je karakterističan za snažnu eksploziju, neposredno prije rušenja brane hidroelektrane.

  • Svijet

  • 09. Jun. 2023  

  • 0

New York Times je pozivajući se na dužnosnike američke adminsitracije objavio kako su sateliti zabilježili eksploziju na brani Kahovka malo prije njenog uništenja.

Prema riječima predstavnika predsjedničke administracije, sateliti opremljeni infracrvenim senzorima otkrili su toplinski trag, koji je karakterističan za snažnu eksploziju, neposredno prije rušenja brane hidroelektrane.

Prema izvoru publikacije, američki obavještajni analitičari skloni su vjerovati da iza eksplozije stoji Rusija. Istodobno je dodao da američke obavještajne agencije još uvijek nemaju uvjerljive dokaze ko je tačno odgovoran.

Dužnosnik administracije nije isključio da su prethodna oštećenja brane ili povećani pritisak vode mogli pridonijeti uništenju, ali američki dužnosnici vjeruju da je eksplozija, bila namjerna ili slučajna, najvjerovatniji uzrok katastrofe.

Ranije je Evropska komisija navela da Rusija treba snositi glavnu odgovornost za uništenje hidroelektrane (HE) Kahovka jer je započela rat protiv Ukrajine.

Ujutro 6. juna operativno zapovjedništvo Pivden (Jug) izvijestilo je da su ruski okupatori digli u zrak HE Kahovka. Kasnije je Oblasna vojna uprava potvrdila ovu informaciju. Oleksandr Prokudin, načelnik Vojne uprave Hersonske oblasti, rekao je da je počela evakuacija lokalnog stanovništva iz opasnih područja.

Dmitrj Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, nazvao je rusko dizanje u zrak HE Kahovka strašnim ratnim zločinom i vjerovatno najvećom katastrofom koju je izazvao čovjek u Evropi posljednjih desetljeća. Incident su osudili brojni strani čelnici i evropski dužnosnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...