ZA PERIOD OD 2024. DO 2025. GODINE: Generalna skupština izabrala pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, među njima i...

Kako bi postali privremeni član Vijeća sigurnosti UN-a, kandidati moraju dobiti dvije trećine glasova. To je najmanje 129 glasova Generalne skupštine.

  • Svijet

  • 06. Jun. 2023  

  • 0

Alžir, Gvajana, Južna Koreja, Sierra Leone i Slovenija izabrani su za nove nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) za 2024. i 2025. godinu.

Novi članovi izvršnog tijela UN-a izabrani su glasanjem na sjednici Generalne skupštine UN-a koja broji 193 članice.

Alžir je izabran sa 184 glasa, Gvajana 191, Južna Koreja 180, Sierra Leone 188 i Slovenija sa 153 glasa, ispunjavajući dvotrećinski kriterij glasanja. Bjelorusija, kandidat iz istočnoevropske grupe sa Slovenijom, dobila je samo 38 glasova.

Novoizabrane članice u Vijeću sigurnosti će uči umjesto Albanije, Brazila, Gabona, Gane i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Novi članovi služit će kao privremeni članovi VS UN-a od 1. januara 2024. do 31. decembra 2025. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a broji ukupno 15 članica, uključujući Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju i SAD koje su stalne članice te deset nestalnih koje se biraju na mandate od dvije godine. Svake godine se bira polovica, odnosno pet nestalnih članica.

U izborima na temelju geografske raspodjele, dva mjesta dobivaju Afrička grupa, jedno mjesto Azijsko-pacifička grupa, jedno mjesto Latinskoamerička i karipska grupa te jedno mjesto Istočnoevropska grupa.

Kako bi postali privremeni član Vijeća sigurnosti UN-a, kandidati moraju dobiti dvije trećine glasova. To je najmanje 129 glasova Generalne skupštine.

“Danas je veliki dan za Sloveniju! Ponosna sam na izniman rezultat koji je plod mukotrpnog rada. Dobili smo 153 glasa u 1. krugu. Hvala svima na podršci našoj kandidaturi!”, saopštila je ministrica vanjskih poslova ove zemlje Tanja Fajon.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...