ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE NAKON RUSKOG DIZANJA BRANE U ZRAK: Ukrajinci gledali kako je ruske vojnike odnijela voda...

Ruske jedinice koje su bile u opasnosti možda nisu bile upozorene, vjerovatno da bi se sačuvao element iznenađenja, rekao je Pidlisni.

  • Evropa

  • 07. Jun. 2023  

  • 0

Satelitske snimke iz Ukrajine koje je snimila kompanija Maxar Technologies otkrile su razmjere poplava na jugu zemlje.

Slike prikazuju kuće i zgrade uronjene u vodu, a mnogima se vide samo krovovi. Voda preuzima parkove, zemlju i infrastrukturu.

Iz Maxara su saopćili da njihove slike pokrivaju više od 2.500 kvadratnih kilometara između Nove Kakhovke i Dnjeprovskog zaljeva jugozapadno od grada Hersona, što daje dodatnu sliku o razmjerima ove krize.

Pogledajte fotografije na kojima se vidi usporedba kako je sve izgledalo iz zraka prije poplave (snimka od 15. maja) i nakon pucanja brane (6. juna).

image image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  image  

Ukrajinski vojnici svjedočili su kako su ruske vojnike odnijele poplavne vode i kako bježe s istočne obale rijeke Dnjipro nakon urušavanja brane Nova Kahovka, rekao je oficir ukrajinskih oružanih snaga. Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u haosu, naveo je on, kako javlja CNN.

Kapetan Andrej Pidlisni rekao je da, kada se brana urušila u ranim jutarnjim satima u utorak, "niko s ruske strane nije uspio pobjeći. Sve pukovnije koje su Rusi imali na toj strani bile su potopljene".

Pidlisni je rekao za CNN kako vjeruje da su Rusi namjerno napali branu kako bi poremetili planove ukrajinskih snaga za nadolazeću ofanzivu.

"Oko 3 sata ujutro neprijatelj je digao u zrak hidroelektranu Kahovka kako bi podigao razinu vode i poplavio prilaze i lijevu obalu rijeke Dnjipro, kao i naselja koja se tamo nalaze. I onemogućio napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u budućnosti", ustvrdio je.

Pidlisni je objasnio da nagib tla oko rijeke znači da je ruska vojska - smještena na istočnoj obali - pretrpjela ozbiljne udarce probijanjem brane. Njegova je jedinica mogla promatrati razvoj događaja korištenjem bespilotnih letjelica i vojnika na mjestu događaja.

"Lijeva (istočna) obala niža je od desne pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali rijeke. Morate shvatiti da položaji neprijatelja nisu samo rovovi, već i obične kuće civila u kojima su živjeli", rekao je Pidlisni.

Ruske jedinice koje su bile u opasnosti možda nisu bile upozorene, vjerovatno da bi se sačuvao element iznenađenja, rekao je Pidlisni.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...