NATO NAJAVIO NAJVEĆU AVIO-VJEŽBU U HISTORIJI: Učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja

"Ovo je vježba koja će biti apsolutno impresivna za svakoga ko je bude posmatrao, a mi nikoga ne tjeramo da je gleda".

  • Svijet

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 0

Njemačka se sprema da bude domaćin najveće vojne vazduhoplovne vježbe u historiji NATO-a, demonstraciji sile koja ima za cilj da pokaže jedinstvo saveznika i impresionira potencijalne protivnike, kao što je Rusija, saopštili su njemački i američki zvaničnici, prenosi AP.

U vježbi pod nazivom "Air Defender 23" koja počinje u ponedjeljak i traje do 22. juna, učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja i oni će uvježbavati odgovor na simulirani napad na zemlju članicu NATO-a.

Washington na manevre šalje 2.000 pripadnika Nacionalne garde SAD-a i oko 100 aviona da učestvuju u ovoj obuci.

"Ovo je vježba koja će biti apsolutno impresivna za svakoga ko je bude posmatrao, a mi nikoga ne tjeramo da je gleda", rekla je ambasadorica SAD u Njemačkoj Amy Gutmann.

Ona je pojasnila da će vježba, bez ikakve sumnje, pokazati "agilnost i brzinu" savezničkih snaga i da bi bila prilično iznenađena da bilo koji svjetski lider ne primijeti šta to pokazuje u smislu duha i snage NATO saveza.

"A tu uključujem i ruskog predsjednika Vladimira Putina", dodala je američka ambasadorica.

U vježbama koje predvodi Njemačka, učestvuju i Švedska, koja se nada pridruživanju alijansi, i Japan, navodi AP. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...