MEDIJI NA NJEMAČKOM JEZIKU O PROTESTIMA U SRBIJI PIŠU: "Svaki autokrata ima rok trajanja"

Da li u Srbiji zaista puše „vjetar promjene“? Teško je reći, ocjenjuje list „Noe Zuricher Zaintug“, iako je Vučićev legitimitet najžešće doveden u pitanje otkako je na vlasti. Kod režima se, piše list, primjećuje nervoza, prenosi DW.

  • Evropa

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 0

"Da li u Srbiji puše vjetar promjene", pita se, povodom masovnih protesta, ugledni švajcarski list. U komentaru se navodi da je, poslije šoka i tuge zbog dva masovna ubistva, "u mnogim Srbima proključao bijes", javlja DW.

"On je najprije bio usmjeren protiv medija i skandaloznog izvještavanja koje besramno iznosi privatne detalje o počiniocima i žrtvama. No, u Srbiji je kritika medija ujedno i kritika režima, jer, mediji (osim nekoliko važnih izuzetaka) nisu akteri javnosti, već instrumenti aparata moći", navodi list.

„Protesti, šetnje i stalna okupljanja upravo stvaraju ono što je Srbiji mnogo godine nedostajalo: novu javnost“, ocjenjuje u tom komentaru Andreas Ernst, poznavalac Balkana i raniji dugogodišnji dopisnik iz Beograda.

„Kod mnogih demonstranata osjeća se olakšanje, čak euforija. Tihi bijes i privatna frustracija na protestima se pretvaraju u svijest da je čovjek dio širokog pokreta. Najednom promjena deluje zamislivo“, piše u tekstu.

„Vučić je učenik Viktora Orbana i primijenjuje njegove recepte: (skoro) apsolutna kontrola medija, kršenje principa podjele vlasti i, kroz partiju, izgradnja klijentelističke mreže koja seže do posljednjeg sela. Uz to – umjereni privredni rast zahvaljujući investicijama iz EU“, piše Ernst.

Sada se kod režima primjećuje određena nervoza, dodaje se u komentaru, uz podsjećanje da je Vučić napustio čelo partije i da su mogući vanredni izbori. „Najprije je vrijeđao demonstrante kao hijene, upozoravao na obojenu revoluciju, a u sljedećem trenu je pozivao na dijalog.“

„Istovremeno su mediji konfrontaciju sa Kosovom stilizovali u prijetnju od nacionalnog značaja, po ko zna koji put se šire glasine o planovima za ubistvo Vučića. Ipak, čini se da predsjednikovim izraelskim spin-doktorima polako nestaje ideja“, piše ovaj list.

List navodi da idu ljetnji odmori, koji su za Srbe „svetinja“, te da to govori da bi masovnost protesta mogla da splasne. Pitanje je da li među demonstrantima i opozicijom ima dovoljno talentovanih „političkih preduzetnika“ koji bi „energiju i bijes ulice pretočili u pokret i postavili političku agendu“.

„Baš kao u Mađarskoj, i u Srbiji je enormno teško dobiti izbore protiv državne stranke i njenog aparata. Etapni cilj bi moglo da bude osvajanje najvećih gradova, Beograda i Novog Sada“, navodi Ernst, podsjećajući da je iz urbanih centara krenulo i krunjenje režima Slobodana Miloševića.

„Proteklih sedmica mnogi građani Srbije po prvi put su mogli da zamisle da se bliži kraj Vučićeve ere“, piše ciriški list na kraju: „Još uvijek važi da u Evropi svaki autokrata ima rok trajanja.“

„Srbija važi za saveznika Rusije na Balkanu. Ipak, posljednje izjave predsjednika Aleksandra Vučića siju sumnju u to“, piše ugledni Frankfurter Almange Zeitung.

Tu se misli na „indirektnu potvrdu“ Vučića da je tačno pisanje Financial Timesa prema kojem oružje iz Srbije naveliko završava u arsenalu ukrajinske armije. Taj američki list pozvao se na tajne dokumente prema kojima Beograd naoružava Ukrajinu.

Vučić je pak rekao kako „nema sumnje“ da je moguće da dio srpskog izvoza oružja završava u Ukrajini, premda je negirao da se oružje tamo šalje direktno.

Indicije o takvom slanju naoružanja nailaze na veliku pažnju, piše list. Jer: „Jedva da u Evropi ima države u kojoj vlasti, mediji i većina javnog mnijenja imaju toliko razumijevanja za rusku agresiju protiv Ukrajine, kao što je to slučaj u Srbiji“.

List podsjeća na izveštaje iz marta, prema kojima je oko 3.500 projektila srpske proizvodnje za višecjevni bacač „Grad“ završilo u ukrajinskoj vojsci.

Tada je Moskva izrazila „duboku zabrinutost“, a Vučić je kao „notornu laž“ demantovao da se Ukrajina ciljano naoružava. No zvaničnici u Beogradu nisu isključili mogućnost da municija i oružje preko trećih zemalja završavaju u Ukrajini.

Frankfurtski list ističe da se Vučić u razgovoru za Financial Times „trudio da umanji značaj svojih kontakata s Vladimirom Putinom, kojima se inače kod kuće često hvali“. Rekao je da se nisu ni čuli duže od godinu dana.

List ocjenjuje da i izjave Christpher Hilla, američkog ambasadora u Beogradu, ukazuju da su nedavne oštre američke kritike na račun Prištine povezane s tim što „Sjedinjene Države po svaku cijenu žele da pozicioniraju Srbiju protiv Rusije i stoga podržavaju Vučića“.

Hill je, naime, rekao da je Ukrajina trenutno važnija od svih drugih tema u Evropi i sa su u tom poslu svi neophodni – očito misleći na Srbiju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...