ZAVRŠENA TROSATNA OPERACIJA PAPE: Kratkim priopćenjem se oglasio i Vatikan, "operacija je bila..."

86-godišnji papa je odveden u bolnicu nakon opće tjedne audijencije na Trgu svetog Petra, gdje nije odavao znakove da ga čeka zakazana operacija.

  • Evropa

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 0

Papa Franjo prošao je trosatnu operaciju u bolnici u Rimu u srijedu kako bi sanirao kilu koja je posljedica operacije iz 2021. godine, a Vatikan kaže da je operacija prošla bez komplikacija. 

86-godišnji papa je odveden u bolnicu nakon opće tjedne audijencije na Trgu svetog Petra, gdje nije odavao znakove da ga čeka zakazana operacija.

“Operacija je bila komplicirana: nije bilo komplikacija i trajala je tri sata”, kratko je priopćeno iz Vatikana.

Papa Franjo je “dobro”, budan je i dobrog je raspoloženja nakon operacije abdomena, rekao je kirurg Sergio Alfieri koji ga je operirao. Kazao je da se očekuje da će papi trebati “5-7 dana” za oporavak i dodao da se papa našalio s njim nakon što se probudio iz opće anestezije.

Kad se njegov oporavak završi, ne očekuje se da će papa imati ograničenja u putovanjima ili drugim aktivnostima, rekao je liječnik novinarima, rekavši da Franjo nije imao drugih bolesti.

Operacija je obavljena u katoličkoj bolnici Gemelli blizu Vatikana, u kojoj se na 10. katu nalazi papinski apartman.

To je treći bolnički posjet Franje otkad su kardinali Argentinca 2013. godine izabrali kao prvog latinoameričkog papu. To je posljednji u nizu zdravstvenih problema posljednjih godina.

Vatikanski izvor rekao je da su sve papine privatne i opće audijencije otkazane do 18. juna. No tijekom njegova bolničkog boravka 2021. godine, Franjo je s bolničkog balkona izrekao tradicionalnu nedjeljnu molitvu.

U ranijem priopćenju u srijedu ujutro, rečeno je da se očekuje da će papa “ostati nekoliko dana” u bolnici kako bi došlo do “normalnog postoperativnog i punog oporavka njegovih funkcija.”

Rečeno je da je operacija bila potrebna da se popravi laparocela, kila koja se ponekad stvori na ožiljku nakon prethodne operacije. Čest je slučaj kod starijih ljudi, a također je može uzrokovati pretilost ili slabost mišića trbušne stijenke.

Papin zdravstveni tim je u proteklim danima odlučio da je operacija potrebna jer to stanje uzrokuje bolne, crijevne okluzije. Franjo je poznat po tome da se boji negativnih učinaka opće anestezije, koji su česti kod starijih ljudi.

Priopćeno je da će papa biti podvrgnut laparotomiji, otvorenoj operaciji abdomena te da će mu pomoću proteze rekonstruirati abdominalni zid.

U julu 2021. godine uklonjen mu je dio debelog crijeva u operaciji koja je trebala riješiti bolno stanje crijeva poznato i kao divertikulitis. Ranije ove godine je rekao da mu se stanje vratilo i da to utječe na njegovu težinu.

Franjo je u istoj rimskoj bolnici proveo oko 40 minuta u utorak, a Vatikan je priopćio da je bio “na pregledu”, iako nije rečeno da je to zapravo bio predoperativni posjet.

Franjo je u toj istoj bolnici proveo pet dana krajem ožujka zbog plućne zaraze, dok je prošli mjesec preskočio audijencije na jedan dan zbog groznice.

Papa često upotrebljava kolica ili štap kao ispomoć hodanju zbog učestale boli u koljenu. Prošle godine nije želio na operaciju koljena zbog opće anestezije, koja mu je uzrokovala neugodne nuspojave nakon operacije debelog crijeva.

Unatoč zdravstvenim problemima, Franjo i dalje ima pretrpan raspored. Vatikan je u subotu najavio Franjine planove da posjeti Mongoliju 31. kolovoza do 4. rujna, jedno od daljih mjesta na koja je putovao.

Prije toga bi trebao posjetiti Portugal od 2.-6. kolovoza kako bi sudjelovao na Svjetskom danu mladih u Lisabonu i posjetio svetište Fatimu. Vatikan je u utorak objavio službeni raspored toga puta, davši naslutiti da je potvrđen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...