ULTIMATUM PRIGOŽINA: Spominje i nuklearno oružje - "Imate dvije sedmice za Belgorod ili..."

ULTIMATUM PRIGOŽINA: Spominje i nuklearno oružje - "Imate dvije sedmice za Belgorod ili..."

  • Svijet

  • 08. Jun. 2023  08. Jun. 2023

  • 3

Osnivač privatne ruske vojne kompanije Wagner, Jevgenij Prigožin, ponovno se javio, ovaj puta postavivši pitanje bi li rusko vodstvo moglo pokrenuti "taktički nuklearni napad" na grad u ruskoj regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, gdje ruske snage trenutno vode borbe s proukrajinskim ruskim pobunjenicima.

Razdor između Wagnerovih plaćenika i ruskog ministarstva odbrane dodatno se produbio posljednjih sedmica, a Prigožin je ove sedmice rekao da je zarobio potpukovnika ruske vojske, koji je navodno dao komandu da se miniraju Wagnerovi putevi za povlačenje u Bahmutu.

"Bojim se da bi mogli gajiti neke pogrešne misli o bacanju male nuklearne bombe na vlastiti teritorij. Može li to biti razlog zašto ustupamo teritorij u regiji Belgorod, jer se previše bojimo gađati njihov (teritorij), ali ne i naš vlastiti", rekao je Prigožin u video intervjuu za Telegram kanal Donbass Today.

"Nije daleko od Belgoroda do Moskve"

"Bacanje (bombe) na strani (teritorij) je zastrašujuće, ali možemo pogoditi svoj vlastiti, da pokažemo koliko smo bolesni i psihotični. Ukrajinske snage mogle bi okupirati neko malo (rusko) selo, a to je mjesto gdje će ([Rusija) ciljati taktički nuklearni napad", rekao je on.

"Naravno, ako je još uvijek u funkciji - sudeći po tome kako održavaju druga (oružja)", dodao je.

Tokom intervjua Prigožin, koji već dugo proziva i napada ruske vlasti jer naravno nisu osigurale dovoljno municije za njegove snage, također je uputio očigledan ultimatum Ministarstvu obrane, prenosi Newsweek, nagovještavajući da bi mogao okrenuti svoje snage prema Moskvi ako pošiljke ne stignu.

"Ministarstvu dajemo dvije sedmice da oslobodi naše teritorije (u regiji Belgorod). No, ako ne uspiju ili ne budemo sigurni (u njihove napore), tražit ću da nam se dopusti da odemo tamo jer će u suprotnom nastaviti lagati ruski narod", rekao je šef grupe Wagner.

"Ako se to ne dogodi i ako se situacija nastavi pogoršavati, onda ćemo ići u Belgorod. A nije daleko od Belgorodske oblasti do Rubljovke (elitno predgrađe Moskve, gađano nedavno dronovima), do Frunzenskaja nasipa (lokacija ruskog štaba Ministarstva obrane) - što ako odemo tamo tražiti više municije?", upozorio je Prigožin.

Prigožinov rat riječima s ruskim vrhom dosegao je novi nivo ove sedmice, kada je grupa Wagner objavila da je zarobila ruskog potpukovnika koji je, kako tvrde, naredio napad na plaćeničke snage kad je bio "pijan".

Prigožin odbio ponudu Legije: "Ne razmjenjujemo Ruse za Ruse"

Na video snimci, koju je objavila Prigožinova medijska služba, muškarac se predstavlja kao potpukovnik Roman Venevitin, komandant 72. motorizirane strjeljačke brigade. On je rekao da je, zajedno s 10 do 12 svojih podređenih, razoružao grupu boraca Wagner grupe i "otvorio vatru na vozilo PMC-a Wagner (dok je bio) alkoholiziran", dodavši da je to učinio zbog "zle krvi".

Prošle sedmice Prigožin je povukao svoju paravojnu jedinicu iz grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini koji je Moskva, uz obilatu pomoć Wagnerovaca, zauzela nakon mjeseci teških borbi i golemih gubitaka.

U ponedjeljak je antiputinovska ruska oružana formacija Legija Sloboda za Rusiju objavila video obraćanje Prigožinu, nudeći razmjenu ruskih vojnika koje su zarobili u Belgorodu za potpukovnika kojeg drži Wagner.

Prigožin je ponudu odbio navodeći da pukovnik nije "ratni zarobljenik, već da je pritvoren i predan ruskim vlastima", dodavši da Wagner "ne razmjenjuje Ruse za Ruse".

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...