ZASTUPNIK SDA, NEZIR PIVIĆ UPOZORAVA: "Cilj zakazane sjednice ispunjavanje želja Dragana Čovića i HDZ-a"

Na dnevnom redu nema antikorupcijskih zakona, koje je nametnuta vlast odmah povukla iz procedure. Nema, primjera radi, nijedne strategije ili prijedloga zakona koji za cilj imaju poboljšanje sigurnosti u saobraćaju.

  • Politika

  • 08. Jun. 2023  

  • 2

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nezir Pivić kazao je da je cilj najavljene sjednice Predstavničkom doma FBiH zakazane za 21. juni ispunjavanje želja Draganu Čoviću i HDZ-u, odnosno da imenuje sudiju Ustavnog suda Bih po želji ove stranke.

 

"U periodu od sedam mjeseci, koliko je proteklo od konstituisanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održane su samo dvije redovne i pet vanrednih sjednica. Sjednice su obilježene grubim kršenjem Ustava FBiH i Poslovnika o radu Predstavničkog doma. Jedino gore od kršenja propisa jesu motivi sazivanja i održavanja tih sjednica", rekao je Pivić.

Umjesto usvajanje odluka u interesu građana FBiH, tvrdi Pivić, sjednice su sazivane sa dnevnim redom podređenim potrebi Trojke da ispunjava želje Dragana Čovića i HDZ-a.

"Ta potreba je rezultat činjenica da su na vlast došli voljom HDZ-a, a ne naroda", smatra Pivić.

Dodao je da je prilikom "suspenzije" Ustava FBiH i "nametanja" Vlade, pod sumnjivim okolnostima sastavljena većina.

"To je ista ona 'većina' koju je nametnuti premijer najavljivao potpisima koje nikada nije dostavio jer ih zapravo nikada nije ni imao. U stvarnosti nametnuta vlast nema većinu ni za usvajanje dnevnog reda", rekao je Pivić.

Tvrdi da je prva sjednica Predstavničkog doma zakazana gotovo dva mjeseca nakon "nametanja" Vlade te da je predloženi dnevni red, lišen bilo kakvog suštinskog sadržaja, ismijavanje Predstavničkog doma, a naročito građana koji plaćaju rad parlamenta.

Napominje da na dnevnom redu nema antikorupcijskih zakona koje je Vlada povukla iz procedure, niti nijedne strategije ili prijedloga zakona koji za cilj imaju poboljšanje sigurnosti u saobraćaju. 

"Ali zato ima ono što treba Draganu Čoviću i HDZ-u. Na dnevnom redu će se, prema svemu sudeći, naći imenovanje sudije Ustavnog suda BiH na osnovu rang liste koju predvodi HDZ-ov kandidat koji nema ni dana iskustva u pravosuđu. Izostanak bilo kakvih stručnih kvalifikacija nije predstavljao prepreku članovima radne grupe iz HDZ-a i NiP-a baš takvom kandidatu dodijele najviše bodova", smatra Pivić.

U nastavku dodaje da je predloženi red sjednice zapravo paravan za stvarni cilj - izbor HDZ-ovog sudije Ustavnog suda BiH.

"Građani FBiH ne plaćaju zastupnike, nametnute ministre i nametnutog premijera da bi ispunjavali želje jedne političke stranke već da bi radili u općem interesu. Ne plaćaju vlast, makar ona bila nametnuta, da se skriva od odgovornosti ponašajući se kao opozicija. Javnost u BiH će budnim okom pratiti sjednicu Komisije za izbor i imenovanje, a zatim i Predstavničkog doma i pokušaj ispunjavanja želja HDZ-a izborom njihovog sudije Ustavnog suda BiH sasvim sigurno neće ostati neprimijećen", zaključuje Pivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...