MINISTAR ADMIR KATICA: "Trebaju nam novi zakoni kako bi rigoroznije kaznili obijesnu i nasilničku vožnju"

Skupština Kantona Sarajevo danas je održala hitnu sjednicu o sigurnosti u saobraćaju.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2023  09. Jun. 2023

  • 4

Zastupnicima su se obratili kantonalni premijer Nihad Uk i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica koji su jasno ukazali na potrebu hitnog donošenja Zakona o saobraćaju, kao i izmjena i dopuna Krivičnog zakona i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Premijer Uk je istakao da je Vlada KS nakon strašne saobraćajne nesreće u kojoj je 27. maja poginula Azra Spahić donijela hitne mjere i zaključke koji se odnose na sigurnost u saobraćaju kao i određene represivne mjere.

Neke od mjera su prisustvo većeg broja policajaca na ulicama, a u tu svrhu angažirano je blizu 200 novih policajaca koji će vršiti kontrole saobraćaja, posebno u večernjim satima. Podsjetio je da su tražili i povećanje radarske kontrole kao i oduzimanje vozila.

"Preventivna mjera je smanjenje brzine na određenim lokacijama, adaptivno upravljanje saobraćajem, ali i hitna izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja", kazao je Uk.

Katica je istakao da MUP KS-a kontinuirano radi na sigurnosti u saobraćaju i općoj sigurnosti, ali i implementaciji zaključaka. Dodao je da su ipak potrebne izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, ali i novi Zakon o prekršajima.

"Trebaju nam ti zakoni kako bi definisali obijesnu i nasilničku vožnju, i kako bi stali ukraj tome, rigoroznije kazne za vožnju pod dejstvom alkohola, za višestruke povratnike, pozicioniranje mjere trajnog oduzimanja vozila", naglasio je Katica.

Pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo je više prijedloga i inicijativa o poboljšanju sigurnosti u saobraćaju, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...