NiP-ova POLITIKA NA MIŠIĆE: Dok Okerić glumi Mikea Tysona, sigurnosna situacija u Sarajevu razotkrila duboke podjele u Konakovićevoj stranci

Aljoša Čampara javno se usprotivio ignorantskoj, bahatoj politici rukovodstva Naroda i pravde

  • Politika

  • 19. Mar. 2024  19. Mar. 2024

  • 10

Piše: MAJA RADEVIĆ

Grad gori, a Elvedin Okerić trenira – tako bi se, u najkraćem, mogla opisati „sigurnosna situacija“ u posljednjih nekoliko mjeseci u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Učestale ulične pucnjave i međusobni obračuni kriminalaca, tuče, razbojništva, teške saobraćajne nesreće, postale su svakodnevnica građana Sarajeva koji se svaki put kada izađu iz kuće pitaju iz kojeg će pravca doletjeti novi zalutali metak i hoće li ih neki bahati vozač pokositi dok prelaze ulicu na pješačkom prelazu.

Uprkos zahtjevu koji je ranije potpisalo 12 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić (NiP) uporno odbija sazvati tematsku sjednicu o pitanju sigurnosti građana Sarajeva.

- Kolegij Skupštine KS neće poduzimati nikakve ad hoc aktivnosti iz nadležnosti zakonodavne vlasti vezane za sigurnost na osnovu procjene pojedinaca, bez obzira da li dolaze iz opozicije ili skupštinske većine i vladajuće koalicije ili intenziviranog izvještavanja pojedinih medija, već isključivo na osnovu informacija nadležnih institucija u KS i preporuka strukeizjavio je jučer Okerić za Fenu.

„PRGAVI, AGRESIVNI, OPASNI...“

Oglasio se i NiP-ov kantonalni ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i požalio se kako svi „prozivaju“ samo policiju iako MUP i Uprava policije KS, „iako najistureniji, nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta i ne mogu ga samostalno osigurati“.

Kantonalno tužilaštvo, sudovi i pojedina resorna ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo također aktivno učestvuju u kreiranju opšte sigurnosne situacijekazao je Katica.

Crni bilans iz protekla tri dana u Kantonu Sarajevo koji, između ostalog, uključuje dvije pucnjave na gradskim ulicama, od kojih je u jednoj ranjen maloljetnik, Katica je nazvao „subjektivnim osjećajem javnosti o narušenoj sigurnosnoj situaciji“, tvrdeći kako MUP KS ima „pokazatelje, statističke podatke, koji se odnose na različite vrste krivičnih djela, a koji pokazuju pozitivne pomake i dobre rezultate“.

Dakle, nemojte vjerovati svojim očima, vjerujte ministru Katici i njegovim statistikama.

Na nedavni „sigurnosni incident“ u sali Skupštine Kantona Sarajevo, odgurivanje i hvatanje za vratove između zastupnika SDA i NiP-a Harisa Zahiragića i Elvisa Vrete, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković reagovao je tako što je javnosti na uvid ponudio snimak borilačkih vještina Elvedina Okerića. Loše će proći svi oni koji se zamjere predsjedavajućem Okeriću, poručio nam je jasno lider Konaković, ležerno promovišući fizičko nasilje kao legitiman način obračuna sa neistomišljenicima.

Među nipovcima (i difovcima) koji poput nojeva zabijaju glave u pijesak odbijajući da priznaju činjenicu da je Sarajevo postalo „grad opasnog življenja“, kao glas razuma pojavio se Aljoša Čampara, koji je podržao zahtjev opozicije za sazivanjem tematske sjednice o sigurnosti. Čampara je kazao da se "mora pogledati istini u oči i da se mora konstatovati da je zabrinjavajuća sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo".

Pitanje sigurnosti je pitanje koje prevazilazi politiku i koje se mora otvoriti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Nema mjesta populizmu na ovakvim pitanjima. I opozicija i pozicija moraju imati isti interes, a to je Kanton Sarajevo kao sigurno mjesto života naših građana, rekao je on.

Ne možete gledati da maloljetnici divljaju, voze automobile i prave saobraćajne nesreće. Mi nemamo na dnevnoj osnovi saobraćajne nesreće, već na dva sata. Sada i pucnjave. Sve to uznemiruje građane. Posao policije je i sprečavanje izvršavanja krivičnih djela“, naglasio je Čampara.

I tako za sada postao jedini koji se javno usprotivio ignorantskoj, bahatoj politici rukovodstva Naroda i pravde.

Inače, oni koji redovno prate sjednice Skupštine KS mogli su primijetiti, blago rečeno, nesnalaženje Elvedina Okerića u poštivanju skupštinskih procedura i Poslovnika, koje Okerić obilato kompenzuje agresivnim i drskim ponašanjem prema zastupnicima.

Konsenzus opozicije (SDA, DF i SBiH) jeste to da je Okerić postao ozbiljna smetnja za odvijanje parlamentarnog i demokratskog života u Kantonu Sarajevo. Slične zamjerke imaju i kolege iz pozicije, ali se ne usuđuju još uvijek o tome javno progovoriti. U najkraćem, on je u vođenje Skupštine uveo manir diktatora, a koji bez ikakvog osnova prekida kolege i kolegice dok govore i imaju diskusije, uskraćuje nam poslovnička prava na poslovničke intervencije, ispravke krivih navoda i replike, uzima riječ kada i kome želi, sjecka diskusije, koristi svoju poziciju da on na sve teme da neke "završne riječi" koje su često neistinite, a onda nikome ne dozvoli pravo da mu replicira. Optužuje stalno opoziciju za neke opstrukcije, iako je pravo, ali i obaveza opozicije, da diskutuje o aktuelnim temama. Toliko se bahato ponaša da uzima sebi za pravo da ne stavi na glasanje inicijativu koja dolazi od zastupnika opozicije, kada procijeni da bi istu mogli podržati i neki zastupnici pozicije“, rekao je za Slobodnu Bosnu zastupnik Haris Zahiragić.

Na sličnom fonu kao Zahiragić je i Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji je nekada sjedio u skupštinskim klupama u Kantonu Sarajevo i dobro poznaje način funkcionisanja ovog tijela.

- Čast izuzecima, ali NiP se nikako nije snašao na vlasti. Uložili su daleko više energije da oblate svoje koalicione partnere, recimo u Općini Centar Sarajevo, da bace ljagu - kao nisu se snašli ti drugi, ne znaju raditi, a zapravo se oni nisu snašli. Prgavi su, agresivni, opasni, prijete i uvukli su nas u taj njihov malograđanski rat sa SDA – kaže Nikšić.

POLITIČKI TEST ZA KONAKOVIĆA

Nezvanično saznajemo da su, osim Čampare, i drugi zastupnici pozicije u Skupštini KS sve češće počeli iskazivati nezadovoljstvo Okerićevim radom i žele njegovu smjenu. Uprkos zahtjevima opozicije, iluzorno je očekivati da će Okerić, ministar Katica ili kantonalni premijer Nihad Uk (koji se najčešće ni o čemu ne oglašava, ako baš ne mora) sami podnijeti ostavke, ali s obzirom da za smjenu Okerića nedostaje još samo jedan glas u Klubu Bošnjaka, to bi se veoma brzo moglo desiti.

Pitanje je kako će na ove političke procese, a posebno na „opoziciju“ unutar vlastite stranke, reagovati Elmedin Konaković. Bit će zanimljivo vidjeti u kojoj će mjeri Konaković pokazati istinski demokratski kapacitet i dozvoliti pojedinim članovima NiP-a da (bez posljedica) javno iskažu „nepopularno“ mišljenje koje se kosi sa stavovima njihovih partijskih kolega, kao što je to uradio Aljoša Čampara.

Eventualna smjena Okerića i ministra Katice mogla bi biti istinski test za Konakovića i prilika da pokaže koliko je on stvarno drugačiji od svog nekadašnjeg stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, kojeg je bezbroj puta do sada optuživao za monopolističko upravljanje Strankom demokratske akcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...