IZNENAĐUJUĆI POTEZ ERDOGANA: Na čelo centralne banke imanovao bivšu direktoricu američke banke

Erdogan je istovremeno ponovno imenovao Mehmeta Simseka, bivšeg bankara i bivšeg premijera, na mjesto ministra finansija i trezora. U Vladu se vratio nakon pet godina pauze od politike. 

  • Svijet

  • 09. Jun. 2023  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je bivšu izvršnu direktoricu koja je živjela i radila u SAD, na čelo turske centralne banke što neki tumače kao znak da njegova administracija odustaje od dosadašnje politike obuzdavanja inflacije 

Erdogan je za guvernericu imenovao Hafize Gaye Erkan, bivšu izvršnu direktoricu američke First Republic Bank. Ona se školovala na Princetonu i postaje prva žena guverner Turske centralne banke, prenosi AP

Erdogan je osvojio treći predsjednički mandat na izborima prošlog mjeseca dok se zemlja bori s krizom troškova života potaknutom visokom inflacijom čiji je uzrok izvan Turske. 

Kritičari za inflaciju krive Erdoganovu politiku snižavanja kamatnih stopa koju on pravda visokim stopama ekonomskog rasta i rekornim izvozom turske privrede. Ovaj pristup je u suprotnosti s konvencionalnim ekonomskim razmišljanjem koje poziva na povećanje stopa u borbi protiv inflacije.

Erdogan je istovremeno ponovno imenovao Mehmeta Simseka, bivšeg bankara i bivšeg premijera, na mjesto ministra finansija i trezora. U Vladu se vratio nakon pet godina pauze od politike. 

Imenovanja Simseka i Erkan smatraju se pokazateljem da bi Erdogan mogao odustati od politike koju su mnogi ekonomisti označili kao “neuobičajenu”.  

Turkinja Erkan bila je izvršna direktorica u poznatoj kući za investicijsko bankarstvo Goldman Sachs i radila je u First Republic banci sa sjedištem u San Franciscu, obnašajući dužnost izvršne sudirektorice. Ona je zamijenila Sahapa Kavcioglua koji je nadgledao niz smanjenja stopa od 2021. Kavcioglu je sada premješten na čelo državnog nadzornog tijela za bankarstvo, BBDK. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...