ALMIR BEČAREVIĆ S PRAVOM POSTAVLJA PITANJE: Zbog čega Energoinvest krije fakture nabavne cijene gasa?

Napominje da su ostala još četiri mjeseca do sezone grijanja te da će visoka cijena gasa opet dovesti do problema sa zagađenim zrakom.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2023  

  • 0

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS Almir Bečarević poziva Energoinvest i Vladu FBiH da objave nabavnu cijenu gasa.

On, kako kaže, sumnja da je na sceni pljačka građana Kantona Sarajevo, što će posebno biti problematično sada kada se približava nova korekcija cijene turskog gasa za III kvartal ove godine.

Kako je u razgovoru za Klix.ba, kazao glavni razlog zbog kojeg se fakture sakrivaju je razlika između nabavne i prodajne cijene.

"Moja sumnja je da ta cijena nije veća od 350 dolara, oni trenutno prodaju Sarajevogasu po 450 dolara. Ono što je zabrinjavajuće je da niko iz FBiH ne može dobiti tu informaciju, a Energoinvest je Energoinvest federalna firma. Niko ne može da dobije ono što direktor Srbijagasa otvoreno kaže da je nabavna cijena za Srbiju po istom ugovoru 330 dolara u ovom trenutku. Ne mogu da vjerujem da nema osobe u Federaciji koja može narediti Energoinvestu da pokaže tu fakturu", ističe Bečarević.

Napominje da su ostala još četiri mjeseca do sezone grijanja te da će visoka cijena gasa opet dovesti do problema sa zagađenim zrakom.

"Pritom, ne na se šta će biti od 1. jula, s obzirom na to šta je gospodin Dodik izjavljivao prilikom posjete Rusiji. Cijena bi po naftnoj formuli trebala da pada, on je najavio rast. Ako uđemo u spiralu rasta i ako nafta krene preko 80 dolara tu nema dileme šta će se desiti. Ne znam kako ćemo ući u sezonu grijanja sa ovakvim cijenama prirodnog gasa", upozorava Bečarević.

Klix.ba je poslao upit Energoinvestu o ovim navodima, međutim odgovor još nismo dobili.

Podsjetimo, predsjednik entiteta RS Milorad Dodik boravio je u posjeti Rusiji gdje se sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je, kako je rekao, dao potvrdu da će cijena ruskg gasa za RS ostati ista do kraja ove godine, uz "neka mala povećanja".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...