SRAMOTNA IZJAVA RATNOG ZLOČINCA KORDIĆA: "Sve bih ponovio, svaka sekunda je vrijedila" (VIDEO)

"Dario Kordić rehabilitovan" - prokomentarisao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović

  • Mini market

  • 10. Jun. 2023  

  • 18

Haški osuđenik Dario Kordić snimljen je u "probranom društvu" gdje je dao sramotan odgovorio na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske "je li vrijedilo zatvora i rata?".

“Rekao sam, sve bih ponovio. Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, rekao je Kordić, na što su mu prisutni zapljeskali i zapjevali pjesmu Miroslava Škore “Vrijedilo je”.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović reagovao je na ovaj snimak.

“Dario Kordić rehabilitovan. Sa osmijehom koji ledi krv u žilama, bez imalo pokajanja, sa zadovoljstvom pokazuje da pokolj koju su uradile jedinice pod njegovom komandom su za to i pripremane. Sa kakvim zadovoljstvom to govori očito je da bi to i ponovio. Da smo iole ozbiljna država, već bi Kordić bio uhapšen. Na sramotu svima koji i dalje smatraju da su izjave Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević samo pogrešno izražavanje, a ne kontinuitet zločinačke politike”, rekao je Tahirović, prenosi N1. 

Pretpostavlja se da je snimak, koji možete pogledati OVDJE, nastao 5. augusta 2022. godine za vrijeme proslave godišnjice akcije “Oluja”.

Podsjetimo, Lidija Bradara je u programu N1 izjavila: “Valjda je Kordić prestao biti osuđenik za ratne zločine”.

“U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni iHercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”, kazala je Bradara u programu N1.

Haški tribunal osudio je Kordića 2001. na 25 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ubistva, nezakonito pritvaranje, neljudski tretman, napade na civile i progon, bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i druga krivična dela nad Muslimanima 1993-1994. godine

Kordić je osuđen za zločine u Ahmićima gde je stradalo 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 dece.

Iz zatvora u Gracu u Austriji pušten je sredinom 2014. godine pošto je odslužio dve trećine kazne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...