SANKCIJE REŽIMU U BANJA LUCI: RS zbog Milorada Dodika ostaje bez pomoći Njemačke (VIDEO)

Zbog jednog čovjeka i njegovih nepromišljenih izjava, koje služe isključivo za pridobijanje glasova na izborima, ispaštaju građani Republike Srpske. Retorika predsjednika Dodika ne mijenja se ni kada Njemačka zavrne česmu i obustavi pomoć u milionskim iznosima.

  • Politika

  • 10. Jun. 2023  

  • 4

"RS i dalje ostaje bez veoma važnih projekata i to sve zbog secesionističke i razorne retorike predsjednika RS Milorada Dodika", rekla je za Klix njemačka ministrica Ana Lurman. Ovako Srpska svakim danom nazaduje umjesto da se razvija.

Zbog jednog čovjeka i njegovih nepromišljenih izjava, koje služe isključivo za pridobijanje glasova na izborima, ispaštaju građani Republike Srpske. Retorika predsjednika Dodika ne mijenja se ni kada Njemačka zavrne česmu i obustavi pomoć u milionskim iznosima.

"Njemačka će i dalje uskraćivati finansijsku podršku infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj u trocifrenim milionskim iznosima, a veliki projekti suspenduju se i na nivou Evropske unije. Po našem mišljenju, to je žalosno, jer se radi o projektima koji bi dugoročno koristili Republici Srpskoj. Sada je na predstavnicima Srpske da uvjerljivim odstupanjem od secesionističkog kursa prokrče put projektima", kazala je Lurman, prenosi BN televizija.

Iz takvog pristupa može se zaključiti da je Dodiku popularnost bitnija od dobrobiti stanovništva RS. Međutim, predsjednik Vlade Radovan Višković, ovakav stav Njemačke vidi kao ucjenu, ne mareći za započete projekte koji neće moći biti realizovani.

"Republici Srpskoj svaka pomoć dobro dođe i ja nisam jedan od onih ljudi koji bi slao poruke da ne treba nama vrsta pomoći, pogotovo od tako razvijenih zemalja, ali ako ta pomoć dolazi pod ucjenama, hvala vam za vašu pomoć", kazao je Višković.

Ovakva odluka neće štetiti politici u RS, ali je štetna za njene građane, smatraju i pojedini članovi vladajuće koalicije.

Davno je rečeno - ne grizi ruku koja te hrani, ali vlasti u Srpskoj, čini se, rade sve suprotno. U opoziciji smatraju da politika koju vodi SNSD, Srpsku uvodi u izolaciju i sve težu ekonomsku situaciju.

"Tamo gdje je opredjeljenje RS, odlukama naših institucija a to je Evropska unija, tamo gdje je najviše novca, gdje je najviše kredita, gdje je najviše grantova i gdje možemo da imamo najviše koristi, tu Republika Srpska vodi jednu katastrofalnu politiku i ovo je samo potvrda da se to preslikava na narod. Imali smo nedavno informaciju da je samo na području Gradiške zaustavljen projekat, vrijedan preko 15 miliona, usmjeren na kanalizaciju, na vodu za neka sela koji je još uvijek nemaju", rekao je predsjednik Klupa poslanika PDP-a Igor Crnadak.

"Problem je što Dodik jedno misli, a drugo radi. Problem je što je Dodik definisao svoje stavove na bazi manipulacije i u tom salučaju on ne gleda koliku će štetu napraviti sopstvenom narodu, kad treba on da ostvari linu ili partijsku korist“ kaže Vukota Govedarica predsjedni Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini.

"Mi smo dugo taoci Dodikove politike", smatra šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović. On ističe da je i Evropska unija ta koja je Dodiku omogućila da ostane na vlasti i pokrade izbore. Dodaje da je Međunarodna zajednica na Dodikovoj strani.

"U najmanju ruku licemjerno ponašanje međunarodne zajednice, koja u javnosti često ima neke velike najave o sankcijama Dodiku, njegovom kažnjavanju, njegove retorike i ponašanja, a sa druge strane imamo da mu se stalno ide niz dlaku, da se oni stalno pred njim povlače i da mu omogućavaju nasilje od neriješenih ubistava, od progona medija koji nisu pod njegovom kontrolom, opozicionih političara, do krađe na izborima“, smatra Vukanović.

Ministarka Lurman rekla je da Njemačka ostaje pouzdan partner Bosni i Hercegovini na putu ka Evropi, ali i da se zemlja mora uhvatiti ukoštac sa 14 ključnih prioriteta kroz konkretne reforme. Sa ovakvom retorikom predsjednika Republike, Evropa je svakim danom sve dalje od BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...