ANTO NOBILO ZA "SB" O RATNOM ZLOČINCU DARIJU KORDIĆU: "Hrvatski politički lideri u BiH se nikada nisu distancirali od zločinaca koji su osuđeni u Haagu i promašene politike "Herceg-Bosne"

Nobilo, koji je u Haagu branio generala Tihomira Blaškića optuženog za zločin u Ahmićima, je ekskluzivno za "Slobodnu Bosnu" prokomentarisao posljednju Kordićevu izjavu i izostanak reakcije kod političara iz HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske.

  • Politika

  • 13. Jun. 2023  13. Jun. 2023

  • 5

Piše: Darko Omeragić

"Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila", prepričao je negdje u augustu prošle godine osuđeni ratni zločinac Dario Kordić svoj odgovor na pitanje kako je rekao, njegovog prijatelja sa sjevera Hrvatske "je li vrijedilo zatvora i rata".

Dario Kordić se povjerava prijateljima u augustu 2022. godine

Snimak je u javnosti dospio tek prije nekoliko dana, a razumljivo, na ovu sramotnu izjavu ratnog zločinca stiglo je niz osuđujućih reakcija udruženja žrtava rata, visokog predstavnika u BiH, Delegacije EU u BiH... Reagovalo je i Tužilaštvo BiH navdeći da će formirati predmet protiv Kordića. Izjava Darija Kordića, iako svi znaju da je došla od ratnog zločinca, te iako je od jednog od najstrašnijih zločina u posljednjem ratu u BiH, a što je sasvim sigurno masakr 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići, prošlo već 30 godina bolna je za porodicu žrtava ovog groznog zločina koji je, prema pravomoćnoj presudi, zapovijedio upravo Kordić. No, ako se možda ne možemo toliko iznenaditi da se Dario Kordić ni tri decenije od ovog zločina nije pokajao i promijenio, možda bismo se mogli "iznenaditi" činjenicom da se ni tri decenije poslije od Kordića i njegovih ratnih zločina nisu distancirali i niti su ih osudili čelni ljudi HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske. Njihova reakcija je izostala i ovaj put. Šta više, zvaničan stav HDZ-a BiH se ogleda u izjavi predsjednice FBiHLidije Bradare (HDZ) koja je rekla da je Kordić prestao biti ratni zločinac nakon odležane kazne ili onaj koji je iznijela HDZ-ova ministrica u Vladi FBiH Sanja Vlaisavljević koja je odgovarajući na pitanje o Kordiću govorila o potrebi rehabilitacije ratnih zločinaca u društvu. A šta ako se ratni zločinac nije rehabilitovao? Na ovo Vlaisavljević nije ponudila odgovor.

PARALELNA LINIJA KOMANDOVANJA

Dario Kordić, ratni potpredsjednik "Hrvatske Republike Herceg-Bosne", bivši član Predsjedništva "Hrvatske Republike Herceg-Bosne", bivši (peti) predsjednik HDZ-a BiH, po zanimanju politolog i novinar krajem februara 2001. godine osuđen je na 25 godina zatvora zbog protivpravnog napada na civile, hotimično lišavanje života, nečovječno postupanje, protivpravno zatvaranje civila, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubistva, nehumana djela, zatvaranje, protivpravne napade na civilne objekte, bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom, pljačkanje javne i privatne imovine i tako dalje. Iz zatvora je pušten 2014. godine nakon što je odležao dvije trećine kazne.

Advokat Anto Nobilo se kao branilac Tihomira Blaškića , generala HVO-a koji je po zapovjednoj odgovornosti zbog zločina HVO-a nad bošnjačkim civilima u periodu 1992-1994. prvostepeno osuđen na 45, au drugostepenom postupku na devet godina zatvora morao se upoznati s likom i djelom Darija Kordića i iz profesionalnih razloga tokom haških procesa. Nobilo je ekskluzivno za "Slobodnu Bosnu" prokomentarisao posljednju Kordićevu izjavu i izostanak reakcija kod političara iz HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske.

"Dario Kordić je po zapovjednoj odgovornosti odgovoran za zločin u Ahmićima, a zločin u Ahmićima je najveći pojedinačni zločin HVO-a u BiH sa 116 žrtava bošnjačke nacionalnosti uključujući i djecu. To je stravičan zločin. U Haagu je utvrđeno da Kordić nije bio samo politički lider nego da je tada bila na snazi takozvana dvostruka linija zapovijedanja Dakle, pored vojnih zapovjednika određeni politički lideri, u ovom slučaju Dario Kordić, kao potpredsjednik HDZ-a i potpredsjednik "Herceg-Bosne" koji se nalazio u središnjoj Bosni, u okruženju snaga Armije RBiH imao je izravnu zapovjednu moć nad vojnom policijom i specijalnim snagama. Dakle, pored vojnih zapovjednika postojala je i njihova paralelna linija zapovijedanja i to je bio specifikum koji smo u Haagu uspjeli dokazati.

Zločin su počinili pripadnici 4. Bojne vojne policije i utvrđeno je da je za njih Dario Kordić odgovarao po zapovjednoj liniji. Njegov istup u javnosti je, prema mojoj pretpostavci, potaknut time da se on ne može pomiriti s tim i prihvatiti da je on odgovoran za sve te zločine i da je ono što je urađeno bilo apsolutno pogrešno i zločinački. On ne može shvatiti da je time naštetio Hrvatima i osramotio ih i da time nije dao bitan doprinos hrvatskom narodu u BiH, a onda i šire. Ja mogu shvatiti neke stvari jer imamo različitih ljudi, ali Kordić je postao vjerski fanatik, on je govorio da mu se Isus Krist javio u ćeliji u Haagu. Možemo o njemu reći sve najgore, ali faktički on meni nije problem jer imate okrivljenike koji se mogu suočiti s presudom i one koji ne mogu. Ali ono što zabrinjava i što daje osobitu težinu istupima Darija Kordića je to što on ima potporu određenih značajnih krugova, prije svega nacionalističkog dijela Katoličke crkve u Hrvatskoj koji mu daju prostor. Pojedini biskupi ga pozdravljaju na javnim skupovima, on govori u crkvama na nekim javnim skupovima i daje mu se javni prostor i to je problem“, kaže Nobilo.

Dario Kordić tokom rata u BiH

Osim dijela Katoličke crkve koji podržava javne istupe Darija Kordića problem je, ističe Nobilo, što Kordića podržavaju i funkcioneri i čelnici HDZ-a BiH dajući mu javni prostor.

"Sramotno je to što mu se daje javni prostor. On je djelomično odslužio svoju kaznu i ima pravo na svoj privatni život. Međutim, svaki onaj koji takvoj osobi daje javni prostor i koji ga dapače podržava i pušta ga da sa svojim nebuloznim izjavama djeluje u javnom prostoru snosi odgovornost za pogoršanje međunacionalne situacije u Bosni i Hercegovini, za trovanje javnog prostora i povratak u neka stara vremena. To je velika društvena i politička odgovoronost i mislim da na neki način fokus mora biti prema tim sredinama i centrima političke i društvene moći kao što su Crkva i HDZ koji ga zagovaraju i koji mu daju javni prostor. Nije problem Kordić nego ovi koji koriste Kordića", rekao nam je Nobilo.

Ako političari ne žele napraviti otklon od Kordića i njegove izjave pravo je pitanje mogu li osuđenog ratnog zločinca iz javnog prostora skloniti Tužilaštvo BiH ili Haag. Odgovor na ovo pitanje možda ćemo dobiti narednih dana kada saznamo šta zapravo znači da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Kordića zbog njegovih posljednjih izjava. Advokat Nobilo kazao nam je da treba vidjeti pod kojim uvjetima je Kordić pušten iz zatvora:

"Njemu je oprošten određeni broj godina zatvora. Međutim, treba pročitati sudsku odluku kod puštanja, odnosno pod kojim uvjetima je pušten i prije koliko godina je to bilo. Ako je pušten pod uvjetima koje je svojim istupima prekršio, a broj godina za koje je ranije pušten je istekao onda bi mogao imati problem s Haškim tribunalom. Ono što znam je to da je ova njegova izjava direktno izazivanje nacionalne netrpeljivosti. Šta mislite kako se osjeća obitelj i rodbina ubijenih u Ahmićima kada netko tko je osuđen za taj ratni zločin kaže da bi sve ponovio. To je strašno, ali neka Državno tužiteljstvo u BiH utvrdi sve činjenice", poručuje Nobilo.

ŠUTI PLENKOVIĆ, ŠUTI ČOVIĆ

Kordićevu izjavu nisu osudili ni politički predstavnici onih u čije ime je počinjen zločin u Ahmićima. To se, prije svega, odnosi na Dragana Čovića , predsjednika HDZ-a BiH i Andreja Plenkovića , premijera Hrvatske i predsjednika HDZ-a Hrvatske. Nobilu je potpuno jasno zašto šute Plenković i Čović.

"Kada nešto ne odgovara našim političarima onda oni zažmire i kažu da je to druga država, ali kada im odgovara miješaju se itekako. To je politika. Hrvatska iduće godine ulazi u superizbornu godinu, sve se bira, od Europe do hrvatskog parlamenta, a u finalu i predsjednika i značajno biračko tijelo se nalazi u BiH, bilo da su oni koji su došli iz BiH i žive u Hrvatskoj ili oni koji i dalje žive u BiH, a imaju biračko pravo i u Hrvatskoj. I zato političari iz Hrvatske izbjegavaju da zauzmu čvrste stavove. Plenković u BiH ima biračko tijelo preko HDZ-a BiH koji je tradicionalno na strani HDZ-a Hrvatske, a Zoran Milanović pokušava da uđe u Plenkovićevu izbornu bazu pa dijeli odlikovanja jedinicama HVO-a i ide na skupove veterana. Zato im je nezgodno to remetiti. Problem je što hrvatski politički lideri u Bosni i Hercegovini nikada nisu zauzeli kritički stav prema zločinačkim pojavama unutar "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne". Oni nisu osudili zločine, niti su se distancirali od zločinaca koji su osuđeni u Haagu. Nisu se distancirali ni od promašene politike zbog koje su hrvatski narod doveli u sukob sa središnjom vlašću u BiH.  Nema kritičkog stava hrvatskih političkih lidera iz BiH prema zločinima koji su se dogodili u ratu i osuđenim ratnim zločincima, a bili su vojni i politički lideri "H-Z Herceg-Bosna". Evo nakon 30 godina nisu rekli da se nešto nije smjelo dogoditi i da nešto osuđuju. Toga jednostavno nema“, zaključio je Nobilo.

DARIJA KORDIĆA SU HTJELI SPASITI POŠTO-POTO!

Advokat Anto Nobilo je tokom suđenja Tihomiru Blaškiću bio na meti hrvatskih nacionalista koji su ga optuživali da je braneći Blaškića "smještao" Kordiću. Više decenija nakon haških procesa Nobilo je za "Slobodnu Bosnu" prokomentarisao i ovaj dio priče:

"To je bila teza onih krugova koji su pošto-poto htjeli spasiti Kordića jer je on imao političku težinu i jer je bio potpredsjednik HDZ-a BiH i "Herceg-Bosne”, a između njega i predsjednika Hrvatske i HDZ-a Hrvatske Franje Tuđmana je bio samo Mate Boban. Kordić je bio preblizu Tuđmana i cijeli koncept je bio osmišljen kako bi se Kordić spasio, a pritom je Blaškić bio jedan običan kapetan bez političke težine. Zbog toga sam imao dosta opstrukcije u radu sa hrvatskim tajnim službama u vrijeme dok sam branio Blaškića. Ne stoji teza da sam ja obranio Blaškića na način da sam sve prevalio na Kordića jer je dokazni postupak kod Kordića završen na način da niti jedan dokaz koji smo mi u finalu, u žalbenom postupku za Blaškića izveli i koji su oslobodili Blaškića za zločine u Ahmićima i gotovo sve drugo, nije izveden kod Kordića kao dokaz. Mi smo u žalbenom postupku srušili Blaškićevu presudu od 45 godina, ali dokazi iz našeg postupka koji su bili senzacionalni nikada nisu bili izvedeni kod Kordića i zato nitko ne može tvrditi da smo mi doprinijeli osuđivanju Kordića, , iako je meni svejedno koje je nacionalnosti onaj ko je kriv“, ispričao nam je Anto Nobilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...