SEJO SEXON, LIDER "ZABRANJENOG PUŠENJA": "Zamislite da kažete u Kragujevcu da ne bi stradali da se nisu svađali sa Nijemcima; to Nele godinama poručuje Sarajlijama?!"

Sejo Sexon kaže da ne želi graditi karijeru na ratnoj etici i "zaslugama", ali da nije ravnodušan prema relativiziranju i krivotvorenju nedavne prošlosti. 

  • Mini market

  • 13. Jun. 2023  

  • 5

Lider grupe „Zabranjeno pušenje“ Davor Sučić, odnosno Sejo Sexon dao je ovih dana intervju zagrebačkoj televiziji „Vida“. U razgovoru sa voditeljem Ladom Tomičićem Sejo je govorio o odluci da sudskim putem zabrani svom bivšem kolegi i prijatelju Neletu Karajliću izvođenje svojih pjesama, kao i drugim temama vezanim za istorijat ove sarajevske grupe. Evo šta je Sejo Sexon kazao o definitivnom raskidu bilo kakvih veza sa bivšim pjevačem „Zabranjenog pušenja“.

SAMO JE U SARAJEVU POLCIJA GINULA HAPSEĆI ZLOČINCE

"Ja nisam ranije reagovao pravnim sredstvima, jer je to najlakše uraditi, biti  hladni profesionalac, mislio sam  da se tako ne reagira protiv nekog koga znate od treće godine života. Ponadate se da postoji iskra razuma, nostalgije koja će stvar da pokrene, retoriku da promijeni. Ne možete veličati ratne zločince koji su pravosnažno osuđeni, niti negirati faktografiju. Ta njegova retorika u kojoj se Sarajevo predstavlja kao nekakva džamahirija, stratište Srba kojom on ide na mlin teoretičarima zavjera, ne ide uz pjesme koje sam ja napisao. Treba sagledati cjelokuponu sliku rata u Sarajevu. Govori se o Caci i njegovim zločinima, o sarajevskim gospodarima rata, života i smrti. Ali se ne govori da je 12 sarajevskih policajaca poginulo hapseći toga Cacu. Neka mi neko kaže u kojem se to gradu tokom trajanja havarije u Jugoslaviji desilo da 12 policajaca pogine hapseći zločinca koji  maltretira i zlostavlja sugrađane druge vjere i nacije?! Je li se to desilo u Splitu, je li se to desilo u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu?!"

Sejo Sexon kaže da ne želi graditi karijeru na ratnoj etici i "zaslugama", ali da nije ravnodušan prema relativiziranju i krivotvorenju nedavne prošlosti. 

ZNA SE ŠTA SE MOŽE I SMIJE REĆI U  KRAGUJEVCU!

"Previše se se takvih stvari, tog negativnog arsenala nakupilo da sam ja odlučio da moram odvojiti duh tih svojih pjesama, zamisao novog primitizma i ideju svoga benda od pljačke, krivotvotenja, zloupotreba i u krajnoj mjeri, političkih implikacija i manipulacija. Ne možete vi na dnevnoj bazi vrijeđati ljude koji su još sa svježim ratnim ranama. Ne želim ja da na ratnoj etici gradim svoj rad i svoj život. Ali, kada dođete u Kragujevac, vi morate biti svjesni da to nije mjesto gdje ćete vi priču „da se nisu svađali sa Nijemcima, ne bi ih ovi postrijeljali“. Da je sto puta to istina, vi to ne smijete reći, a znamo da je daleko od istine. Neke stvari se iz pristojnosti i elementarne ljudske empatije izbjegavaju izgovoriti. Naravno, ako je čovjek-čovjek. Zato sam počeo da sumnjam u to da se uopće više radi o čovjeku. A ja nemam potrebu prema nekome ko nije čovjek da budem benevolentan. Zato ja neću dozvoliti da se pjesme o Sarajevu izvodi čovjek koji nema elementarni ljudski osjećaj prema tom gradu. Ne možete vi danas pjevati na koncertu „Fikretu“ a sutradan govoriti da ona živi u Džamahiriji! Ne razumijem kako uopće neko može imati ideju da bi takva stvar mogla funkcionisati."

(TV "VIDA", "SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...