ŠUM U KOMUNIKACIJI ILI OTVORENI SUKOB: Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić upire prstom u Tužilaštvo BiH...

"U 11 predmeta Tužilaštvo nas je obavijestilo da je donijelo odluku o neprovođenju istrage, dok u ostalim predmetima nema obavijesti o postupanju Tužilaštva BiH", kazala je Galić.

  • Društvo

  • 14. Jun. 2023  14. Jun. 2023

  • 0

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić izjavila je da se veliki broj odluka tog Suda ne provodi, međutim, dio odgovornosti prebacila je i na Tužilaštvo BiH koje neprovođenje odluka ne sankcioniše u dovoljnoj mjeri. Galić je narednu plenarnu sjednicu najavila već za juli, ali i potvrdila povratak potpredsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića na posao.

Iako je za odlučivanje na plenarnim sjednicama dovoljno pet glasova ZA, a ne spominje se entitetska i nacionalna pripadnost sudija, bez Zlatka Kneževića postavljalo se pitanje održavanja naredne sjednice, ali i pritiska na sudije. Jučer su sumnje otklonjene, bar one koje govore o održavanju naredne sjednice i prisustvu sudije Kneževića.

"On je zaključio bolovanje, trenutno radi imam informaciju da će doći na sjednicu i da će sudjelovati u radu", izjavila je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Upravo je primjer Kneževića najbolji pokazatelj političkog pritiska na sudije i to je neodvojivo od neprovođenja odluka Ustavnog suda. Zabrinjavajuće je da 67 odluka iz apelacione nadležnosti nije izvršeno. Značajan broj odluka, posebno one koje se odnose na zaštitu ustavnosti i koje imaju određene političke posljedice, ne provodi se godinama. Dijelom, krivca za to pronašli su u Tužilaštvu BiH.

"U 11 predmeta Tužilaštvo nas je obavijestilo da je donijelo odluku o neprovođenju istrage, dok u ostalim predmetima nema obavijesti o postupanju Tužilaštva BiH", kazala je Galić.

Uglavnom, razlog za neprovođenje istrage je nedostatak dokaza, navodi Tužilaštvo. Iako je mnogo kritika adresirano na državno tužilaštvo, glavni tužilac je kazao kako su imali dvije optužnice te da je jedna bila osuđujuća. Zvanične izjave nije davao, ali je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija pojasnio kako se ovakve stvari ne bi smjele događati. Posebno je osudio pritiske na sudije.

"Nešto tako smatram u najmanju ruku neprimjerenim. Neprimjerenim. To je to", rekao je Lagumdžija.

Da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati i provoditi bez izuzetka, potvrdio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. On je kazao da su odluke obavezujuće i uslov Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

"U bilo kojem demokratskom društvu morate imati jednu konačnu instancu, to nisu političari niti izvršna ni zakonodavna vlast već upravo pravosuđe. U Bosni i Hercegovini Ustavni sud je sud najvišeg stepena u ovoj zemlji. Zato je važno i neophodno da se odluke Ustavnog suda poštuju i izvršavaju", kazao je šef Delegacije EU u BiH.

Neizvršavanje odluka ima posljedice po društvo i građane, zaključio je Sattler i najavio osnaživanje rada Ustavnog suda BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...