BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: Šta očekuje Rusiju poslije završetka rata? Raspad kao 1918. godine

Ukrajinska vojska je polako ali sigurno krenula u kontraofanzivu. Dvojnik Putina je počeo da govori o ukrajinskim gubicima koji su navodno deset puta veći od ruskih.

  • Evropa

  • 14. Jun. 2023  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Na Dan Rusije koji obilježava rusko proglašenje suvereniteta 1990. ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je šokiran ukrajinskim napadima na civilna područja.

“Ne mogu shvatiti zašto neprijatelj gađa stambena područja. S kojim ciljem? Zašto? Koja je svrha? Napadaju objekte koji su očito humanitarne prirode. To nema nikakvu vojnu svrhu, nikakvu”. To je u stvari bio njegov dvojnik, a civilizovani svijet bio je začuđen kako se pseudo Putin nije sjetio kako ruska vojska uništava svakodnevno ukrajinsku civilnu infrastrukturu i ubija mirne ukrajinske građane već petnaest i po mjeseci.

Jedan od tri dvojnika Putina uvijek se pojavljuje na događajima gdje ima više osoba i gdje treba da bude u centru mase. To je uvijek pouzdan znak da je došao Putinov falsifikat, kako se original boji da bude pored čak i provjerenih osoba. Herojski original boji se mogućnosti atentata ili prikupljanja tuđih bakterija. Ali njegovi dvojnici ponekad govore takve nebuloze što ne može da ne nervira Kremlj i FSB koji manipulišu dvojnicama i ruskim društvom koje je primorano da gleda i sluša lažne Putine.

Što se tiče Dmitrija Medvedeva, taj će poslije više popijenih čašica alkohola nešto izbrbljati što ne bi niko iz elite Kremlja. I šef Kremlja traži od Medvedeva da taj u pijanom ludilu izruči neku novu porciju prijetnji Ukrajini ili cijelom svijetu. Sada je ovaj pijanica rekao da će glavni trg u Kijevu nositi ime Rusije kao nagovještaj da će ruska vojska navodno preuzeti glavni ukrajinski grad. Medvedev je samo dao ideju Ukrajincima da jedan od glavnih trgova posveti Rusiji, tačnije Pobjedi nad Rusijom.

Ukrajinska vojska je polako ali sigurno krenula u kontraofanzivu. Dvojnik Putina je počeo da govori o ukrajinskim gubicima koji su navodno deset puta veći od ruskih. A ministar odbrane RF Šojgu čak govori o brojkama ukrajinskih gubitaka trinaest prema jedan. To je kao da svaka dva ruska metka ubijaju tri ukrajinska vojnika. Samo pseudo Putin i uplašeni Šojgu zaboravljaju što su gubici ruske vojske na ukrajinskom ratištu premašili 217 hiljada vojnika ubijenima, a to znači što je još najmanje 700 hiljada ranjenih. Tako se ruski gubici vrte oko brojke od oko 900 hiljada vojnika.

Tu je 314 uništenih ruskih borbenih aviona i 300 helikoptera, 3950 tenkova, 7660 blindiranih borbenih vozila i 3800 jedinica artiljerije i više od 600 jedinica za salve paljbu. Nije malo, ali pseudo Putin i pripiti Medvedev to prećutkuju. Na Dan Rusije takve brojke obznaniti je njima neugodno. Kremlj je već objavio što je zaustavio ukrajinsku kontraofanzivu koja je u stvari sad samo na nivou opipavanja odbrambenih pozicija ruske vojske. Čak i u ovim borbama već je oslobođeno desetak privremeno okupiranih ukrajinskih sela. Razvoj događaja ćemo vidjeti kasnije. Možda se do tada Medvedev malo otrijezni, a jednog pseudo Putina će zamijeniti drugi koji će govoriti neke druge glupe stvari. U svakom slučaju uskoro dolazi trenutak istine koji očekuje Rusiju.  

Sada je drugi Putinov dvojnik iskočio iz grmlja ispred ruskih ratnih reportera gdje je opet rekao nebuloze svog originala kako je  Ukrajinu stvorio Lenjin 1922. Drugi Putinov dvojnik isto je rekao svojim ratnim novinarima što prema Ukrajini treba stvoriti sanitarnu zonu. U stvari Kijev je već dao prijedlog zapadnim saveznicima da poslije pobjede nad Moskvom treba duž ukrajinske granice unutar ruske teritorije stvoriti sanitarnu zonu gdje će biti zabranjeno Ruskoj Federaciji da ima teška naoružanja da ne bi koristili ove prostore za gađanje projektilima i artiljerijom ukrajinska naselja oko granice. To će biti jedna od garancija Kijevu u post ratnom razdoblju.

Ali što očekuje Moskvu poslije završetka rata u Ukrajini. Možda će se Rusija raspasti na više subjekata međunarodnog prava kako je to bilo 1918. kada se na mjestu propalog Ruskog carstva pojavilo 37 država. Nije isključeno što ovi subjekti neće biti prijateljski jedan prema drugom. Tako je u istom propalom Ruskom carstvu 1918. krenuo građanski rat.

Možda će se neke ruske teritorije vratiti svojim istorijskim korijenima. Tako je ogromni prostor od jezera Bajkal sve do Tihog okeana još prije 160 godina uvijek pripadao Kini. Kako Kremlj stalno blebeće o važnosti istorijskih činjenica onda sigurno Peking čeka na svoju šansu da vrati područje koje posjedovao hiljadama godina. Nije isključeno što će preuzeta od Japana ostrva u Tihom okeanu poslije 80 godina ruske krađe biti vraćena istorijskom vlasniku, a to je Tokio. Prije 83 godine Moskva je ukrala trećinu teritorije Finske. Nije isključeno što će lokalno stanovništvo Karelije koja je sada subjekt Ruske Federacije zatražiti referendum o povratku svojoj matici. Ukrajina bi mogla postaviti pitanje o povratku trećine sadašnje Brjanske oblasti ukradene od Kijeva 1919. i trećinu regije Rostov koju je Moskva preuzela 1926.

To su samo neke istorijske poruke neuku iz Kremlja da malo razmisli kad iskače sa takozvanim istorijskim činjenicama. Traženje tuđih teritorija je zločin za koji treba odgovarati. Putinov original i uvijek pripiti Medvedev sigurni su klijenti međunarodnog suda za zločine rata u Ukrajini. Sada možemo dopuniti ovaj spisak za dva dvojnika koji su glumili Putina. Ovo nije pozorište i za svaku iznijetu javno riječ treba odgovarati.          

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...