GORICA DODIK PONOVO SE OGLASILA: "Ni ja, niti moja porodica nikada se nismo osjećali kao agresori, a još manje kao fašisti"

Ponovila svoje stavove o gostovanju SARTR-a u Banjaluci

  • Mini market

  • 15. Jun. 2023  15. Jun. 2023

  • 8

Kćerka predsjednika Republike Srpske Gorica Dodik saopštila je da uprkos uvredama, optužbama i pritiscima pojedinih medija i novinara neće odstupiti od svog stava da Narodno pozorište Republike Srpske nije trebalo da ugosti Sarajevski ratni teatar SARTR. Poručila je da banjalučko pozorište "ubuduće treba da vodi odgovornu nacionalnu, kulturnu politiku, koja će štititi interese i biti u službi Srpske", te da je "sve ispod toga neprihvatljivo".

Gorica Dodik navela je da je donijela odluku da se saopštenjem obrati javnosti i bar pokuša da objasni "zašto se njeno ime već danima provlači kroz blato" u brojnim medijima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i regionu.

– Od svega što pojedini mediji i novinari već danima pokušavaju da mi podmetnu – da utičem na rad Javnog servisa Republike Srpske, da postavljam i smjenjujem kadar u institucijama Republike Srpske, da pozivam na linč rukovodstva i glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske i tako unedogled – istina je samo da sam kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – istakla je Dodikova.

Isto tako, dodala je ona, istina je da je kao obični građanin Republike Srpske i Banjaluke, na društvenoj mreži Tviter, u dva navrata, iznijela lični stav i izrazila mišljenje o činjenici da će na ovogodišnjem “Teatar festu” u Banjaluci gostovati Sarajevski ratni teatar, te da je, prema njenom mišljenju, to neprihvatljivo iz prostog razloga što to pozorište, na svojoj zvaničnoj internet stranici i dalje zastupa tezu o “agresiji na BiH”, navode da su osnovani u vrijeme “opsade”, te da su kao teatar “svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, tj. kulturnog otpora fašizmu i agresiji”.

Dodikova je rekla da, pored svega ovog, treba pomenuti i to da je navedeni teatar u avgustu 1992. godine konstituisan kao “vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH”, te je u januaru 1993. godine, odlukom Ratnog predsjedništva Skupštine grada Sarajevo, označeno kao “javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada”.

– Sve navedeno možete pročitati na interenet stranici SARTR. I sve to je uticalo na moje reagovanje na društvenim mrežama. Nijednog trenutka nisam se bavila predstavom, koju SARTR treba da izvede na ‘Teatar festu’, a što mi se podmeće već danima. Nijednog trenutka nisam pominjala bilo kog člana glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske, na šta se pokušala usmjeriti pažnja na konferenciji za medije, održanoj u Narodnom pozorišti Republike Srpske – navela je Dodikova.

Ona je ukazala da je na društvenoj mreži izrazila lični stav o činjenici da je Banjaluka domaćin pozorišnom ansamblu koji dalje baštini ideje i stavove iz 1992. godine, a prema kojima su Srbi u BiH agresori i fašisti, skloni “opsadama”.

– Da budem jasna do kraja, ni ja, niti moja porodica, nikada se nismo osjećali kao agresori, a još manje kao fašisti. Zato imam pravo da kao obični građanin Republike Srpske kažem da meni lično smeta činjenica da u hramu kulture Srpske i Banjaluke raširenih ruku i otvorenog srca primamo bilo koga ko u svom nazivu ima oznaku ‘ratni’ i ko se ne odriče sramnih kvalifikacija izrečenih na račun srpskog naroda – istakla je Dodikova.

Što se tiče skidanja zastave Republike Srpske sa jarbola Narodnog pozorišta RS, Dodikova je rekla da ne bi trošila riječi, te da su drugi o tome rekli dovoljno.

– Umjesto da uvaže moje pravo na iznošenje mišljenja, pojavila se cijela horda neistomišljenika koji danima pokušavaju da mi zatvore usta i uskrate demokratsko pravo na slobodu govora. Zanimljivo, u prvim redovima su oni koji se već mjesecima gorljivo zalažu za povlačenje predloženih izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, navodeći da svako ima pravo na mišljenje! Svako, osim Gorice Dodik, očigledno. I to samo zato što je Dodik – navela je Gorica i dodala:

– Prije nego što ponovo krenete sa salvama uvreda, optužbi i kleveta, usaglasite se sami sa sobom da li je Gorica Dodik neko mitsko biće, kćerka predsjednika koja vodi kadrovsku politiku u svim sferama života ili je samo obični građanin Republike Srpske koji se ne libi reći šta misli, ma koliko je to koštalo u životu. Istina je samo jedna! – poručila je na kraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...