OBRAĆANJE ALBINA KURTIJA: "Od Srbije tražimo hitno oslobađanje tri kosovska policajca"

Kurti je na konferenciji za novinare ponovio da su tri kosovska policajca oteta na teritorji Kosova, a ne kako tvrdi Beograd da su uhapšena na teritoriji Srbije. Istakao je da su juče na licu mjesta bili policajci i KFOR, ali da je iznenađen što se KFOR još uvijek nije zvanično oglasio. Kurti je pokazao fotografije mape gdje su policajci oteti, kao dokaz da se otmica dogodila na teritoriji Kosova.

  • Regija

  • 15. Jun. 2023  

  • 2

Kosovo traži hitno oslobađanje tri kosovska policajca koja su juče oteta od strane srbijanskih snaga u blizini granice sa Srbijom, na sjeveru Kosova, izjavili su kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla nakon sastanka Nacionalnog savjeta za bezbjednost, prenosi Anadolija.

Kurti je na konferenciji za novinare ponovio da su tri kosovska policajca oteta na teritorji Kosova, a ne kako tvrdi Beograd da su uhapšena na teritoriji Srbije. Istakao je da su juče na licu mjesta bili policajci i KFOR, ali da je iznenađen što se KFOR još uvijek nije zvanično oglasio. Kurti je pokazao fotografije mape gdje su policajci oteti, kao dokaz da se otmica dogodila na teritoriji Kosova.

“Na mjestu incidenta bili su KFOR, Policija Kosova, a pronađeni su i otisci stranih čizama u pravcu Srbije, ali su pronađene i plastične lisice. Pa kako je moguće da tvrde da su policajci uhapšeni u Srbiji kada su njihove plastične lisice baš na ovom mjestu”, naglasio je Kurti.

Premijer je kazao da nije iznenađen postupcima Srbije, ali je iznenađen tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice prema postupcima srbijanske države. Kurti je ocjenio da je jučerašnji slučaj agresija na Kosovo i osveta kosovskoj policiji za hapšenje kriminalca Miluna Milenkovića Luneta, koji ima debeo kriminalni dosije.

“Srbija nije promijenila svoje ciljeve, motive i apetite, nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Ono što je čudno je ćutanje i tolerancija međunarodnih faktora prema djelovanju Srbije, koja stalno traži izgovore za eskalaciju i destabilizaciju, a kada ih nema spremna je i sposobna da ih stvori. Otmica trojice kosovskih policajaca za nas je najjasniji i najsvježiji dokaz”, rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Svecla kazao je da se poslednjih sedmica Kosovo suočava sa pokušajima destabilacije, koji dolaze iz Beograda.

“Otmica koja se dogodila juče se dogodila po planu koji su planirale Specijalna antiteroristička jedinica SAI i Specijalna jedinica Vojske Srbije, Kobra, u pograničnom području Bare/Tresave u opštini Leposavić”, naglasio je Svecla.

Istakao je da su posljednjih sedmica prisutne maskirane grupe koje su napadale policiju, KFOR i novinare, a u tim napadima bilo je povrijeđenih policajaca i vojnika. Svecla je kazao da te grupe koje su dolazile iz Srbije nisu nepoznate i da djeluju godinama.

Kurti je kazao i da su zbog sigurnosne situacije koja nije uobičajena pojačane kontrole na graničnim prelazima, posebno transportnih vozila.

Naglasio je da te mere na granici sa Srbijom nisu ekonomsko-trgovinske, nego su bezbjednosne.

“Stanje nije nimalo uobičajeno i za nas je jasno da agresor dolazi iz Srbije, ponekad ilegalnim putem, a moguće je i na graničnom prelazu. Zato smo donijeli odluku o ograničenom kretanju i pojačanim kontrolama do druge odluke”, istakao je Kurti.

Osnovni sud u Prištini juče je odredio mjeru pritvora od 30 dana uhapšenom Milunu Milenkoviću, vođi kriminalne grupe “Civilna zaštita” zbog napada na pripadnike Policije Kosova i vojnike KFOR-a.

U Zvečanu je 29. maja u sukobu srpskih demonstranata sa međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu, KFOR, povređeno 30 vojnika. KFOR je preuzeo čuvanje opštinskih zgrada u tri opštine na sjeveru Kosova, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, nakon što je došlo do eskalacije situacije kada su novi gradonačelnici, izabrani na lokalnim izborima koje je bojkotovala srpska zajednica, uz pomoć specijalnih jedinica Policije Kosova ušli u opštinske zgrade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...