DRAMA NA GRANICI EUROPSKE UNIJE: Poljski graničari u visokoj pripravnost, prvi put na njih pucano iz Bjelorusije…

Službe Poljske i baltičkih država već sada bilježe značajan porast broja pokušaja stranaca da ilegalno uđu na teritoriju Europske unije.

  • Evropa

  • 16. Jun. 2023  

  • 2

-Prvi put je na nas pucano sa bjeloruske strane, alarmirali su poljski graničari. Incident se dogodio prije nekoliko dana. Rukovodstvo ove formacije iznijelo je u Sejmu informaciju o migrantskoj krizi na granici s Bjelorusijom.

Za sada nije poznato ko je i sa čime pucao na poljske oficire. Poznato je da je riječ o predmetu koji je velikom snagom udario u vozilo graničara. Kako je izvijestio pukovnik Arkadiusz Tywoniuk iz granične straže, "brzina i kinetička energija su bile značajne". Ne znam da li je ispaljeno iz nekakvog zračnog pištolja, ali je u svakom slučaju prošlo kroz bočni prozor vozila, izletjelo na drugu stranu i prošlo kroz drugi prozor.

Naglašavam da su se u vozilu nalazila dva službena lica, koja su također ugrozila njihove živote i zdravlje - napomenuo je on. Pukovnik Tywoniuk je dodao da se skoro svaki dan baca kamenje na poljske patrole. Od početka godine migranti su odveli 12,3 hiljade pokušaja ilegalnog prelaska granice. Treba, međutim, napomenuti da na više od 200 kilometara dugoj dionici granice sa Bjelorusijom već postoji elektronski sistem koji detektuje svaki takav pokušaj. Predstavnik granične straže obavijestio je da većina migranata koji pokušavaju preći poljsku granicu dolazi iz Afganistana, Sirije, Somalije, Jemena i Iraka.

Koliko znamo, bjeloruska strana pokušava otvoriti nove pravce. U toku su razgovori o vazdušnim vezama sa Indijom, rekao je on. Graničari u visokoj pripravnosti u bliskoj budućnosti očekuje novu epizodu krize na granici sa Bjelorusijom. Službe Poljske i baltičkih država već sada bilježe značajan porast broja pokušaja stranaca da ilegalno uđu na teritoriju Europske unije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...