POSLOVNO ČUDO U SRCU BOSNE: Milijarde su u igri, život se vraća u grad duhova...

Do sada u javnosti percipirao kao polumrtav grad, sada je na ispitu kako pomiriti ekonomiju i ekologiju da nijedno ne ispašta.

  • Ekonomija

  • 19. Jun. 2023  19. Jun. 2023

  • 0

Općina u srcu Bosne dugo je bila jedna od najnezvijenijih općina u našoj zemlji. Danas sa ponovnog rudarstva čak se i pruge vraćaju u funkciju, te se najavljuje veliki ekonomski razvoj, piše Ljudski.ba.

Nakon 5 godina pripremnih radova, rudnik u Varešu trebao bi početi s radom u desetom mjesecu ove godine. U britanskoj tvrtki Adriatic metals trenutno radi 246 radnika, iz cijele zemlje. od marta imaju status projekta od državnog interesa, ističe njen izvršni direktor Alem Logo .

"U principu ovo je najveći investicijski projekt u BiH i regiji, ovaj projekt kada krene da će biti 2,5 posto ukupnog BDP-a BiH i 25 posto i 4 strana ulaganja. Ono što je nama najvažnije i ono što će se eksploatisati to je srebro , olovo cink i na svjetskom tržištu najtraženije u tom segmentu”, kazao je on.

U Varešu sada nedostaje smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, servisa, banaka, i svega drugog što imaju razvijene općine. Ponovno se vraća u funkciju i pruga, kaže načelnik Vareša Zdravko Marošević.

"Vareš danas realno ima 7 tisuća stanovnika, au sljedećim godinama dobit će značajan broj novih stanovnika, ali svakako na dnevnoj bazi ulazak mnogo poslovnog svijeta i to je nešto što se moramo malo naviknuti nakon 30, 40 godina gdje smo usitinu bili negdje odbačeni" , kaže Marošević.

Varešu koji se do sada u javnosti percipirao kao polumrtav grad, sada je na ispitu kako pomiriti ekonomiju i ekologiju da nijedno ne ispašta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...