STIŽE ZANIMLJIVO LJETO: U srijedu 35°C, novo zahlađenje pa “pakao”

“Od vikenda ponovo jača utjecaj Azorske anticiklone. Valovi svježeg i vlažnog atlantskog zraka kretat će se po rubu ove anticiklone preko zapadne i srednje Europe dalje na istok, izazivajući prolazna naoblačenja, osvježenje, kišu, pljuskove, ali i lokalne nepogode praćene grmljavinom i gradom. Temperatura će biti u granicama prosjeka za ovaj period godine i kretat će se od 15°C do 19°C u jutarnjim i 25°C do 31°C u poslijepodnevnim satima”, piše Ristić.

  • Društvo

  • 19. Jun. 2023  

  • 0

Napokon su prestale kiše i došlo je pravo ljeto. Svoju dugoročnu prognozu za Balkan iznio je poznati sbijanski meteorolog i fizičar Ivan Ristić.

Naveo je da je počeo vrući val, a najviše dnevne temperature ovih dana ići će od 30°C do 35°C. U petak 23. lipnja je pik, ali i kraj utjecaja afričke anticiklone kada će maksimalne temperature u pojedinim dijelovima zemalja regije ići i do 37 stupnjeva.

Najtoplije će biti 21., 22. i 23. lipnja kada se i u Dalmaciji predviđaju temperature od blizu 35 stupnjeva, a negdje i više. No, onda opet promjena…

“Od vikenda ponovo jača utjecaj Azorske anticiklone. Valovi svježeg i vlažnog atlantskog zraka kretat će se po rubu ove anticiklone preko zapadne i srednje Europe dalje na istok, izazivajući prolazna naoblačenja, osvježenje, kišu, pljuskove, ali i lokalne nepogode praćene grmljavinom i gradom. Temperatura će biti u granicama prosjeka za ovaj period godine i kretat će se od 15°C do 19°C u jutarnjim i 25°C do 31°C u poslijepodnevnim satima”, piše Ristić.

Navodi kako se za mjesec dana očekuje povratak afričke anticiklone, u trećoj dekadi srpnja, s najvišim dnevnim temperaturama oko 24. srpnja od 35°C do 40°C.

Ukratko – ovih dana malo sunca, pa zahlađenje i onda pred kraj srpnja pravi vrući val s temperaturama od blizu 40 stupnjeva. Bar tako kaže srbijanski meteorolog. I drugi prognostičari tvrde da će i ovo ljeti biti dana kad će temperature ići i preko 40.

No, treba napomenuti da je prognoziranje vremena teže što je protok vremena veći. Pa ćemo se za detaljnije prognoze morati strpiti.

Inače, za Azorsku anticiklonu na Vrijeme.netu kažu:

“Polustalno područje visokog tlaka zraka s relativno stalnim visokim tlakom i spuštanjem zraka sad suptropskim dijelom sjevernog Atlantskog oceana. Zimi se centar sustava nalazi na oko 30° sjeverne geografske širine što se nalazi južno od Azorskog otočja. Tijekom ljeta centar sustava se pomiče prema sjevernom polu na oko 35° N. Kada se ta ista anticiklona pomakne na zapadni dio Atlantskog oceana ili se tamo razvije posebna ćelija, poznata je pod nazivom Bermudska anticiklona”.

Fenomen koji je ‘kriv‘ za sve

Najnovije prognoze Europskog centra za sljedeća dva mjeseca govore nam kakvo nas vrijeme očekuje do kraja ovog meteorološkog ljeta, objašnjava Ristić.

Prema posljednjim podacima, na vrijeme će ovog ljeta utjecati događaj zvan El Nino koji se događa jako daleko od našeg područja. El Nino je pojačano zagrijavanje površine Tihog oceana u području Ekvatora, što može utjecati na klimu većeg dijela našeg planeta, prenosi Slobodna Dalmacija.

NOAA, američka agencija koja se bavi dinamikom oceana i atmosfere, objavila je da se površinske vode Pacifika neočekivano brzo zagrijavaju, što dovodi do fenomena zvanog El Nino.

Ovaj fenomen koji zahvaća veliki dio površine Tihog oceana, ali trenutno obale Južne Amerike imaju najvišu temperaturu koja je znatno iznad klimatskog prosjeka. To može uvelike utjecati na klimu našeg planeta.

Posljedice El Nina mogu se osjetiti i kod nas već sljedeći mjesec. Prema trenutnim prognozama, u velikom dijelu Europe, pa tako i na našim prostorima, temperature bi mogle premašiti prosječne vrijednosti za 1°C do 2°C. Uz El Nino, visokim temperaturama ovoga ljeta pridonio bi i utjecaj afričke anticiklone s juga, koji će od idućih dana biti sve izraženiji.

Možda 1°C ili 2°C više ne zvuči kao velika razlika, ali u praksi to može značiti 10 do 15 dana više nego inače s maksimalnim temperaturama oko 35°C i toplinskim valovima koji u posljednje vrijeme postaju sve češći i izraženiji godine. U kombinaciji s velikom količinom vlage u zraku, ljeto bi moglo biti prilično sparno.

Što se tiče oborina, trenutne prognoze predviđaju nešto izraženije oborine u kolovozu. Ukoliko se to ostvari, postoji mogućnost pojave oluja koje mogu biti praćene jakim nevremenom i tučom. Vrlo je česta pojava da razdoblje stabilnog i vrlo toplog vremena naglo prekine jako nevrijeme, jer s porastom topline u atmosferi raste i energija potrebna za razvoj oluje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...