EMRIĆ O IZJAVAMA ANDREJA PLENKOVIĆA: "Radioaktivni otpad možemo konzumirati opušteno, najbolje uz roštilj"

Prešao je sa kore od banane na avionske letove, i to one prekookeanske - kaže parlamentarac NES-a

  • Društvo

  • 21. Jun. 2023  21. Jun. 2023

  • 1

Vidljiv je značajan napredak u objašnjenju i uvjeravanju hrvatskih zvaničnika kako radioaktivni i nuklearni otpad nije opasan, pogotovo kada se skladišti i odlaže u blizini naših kuća i dvorišta, poručio je Jasmin Emrić, državni parlamentarac NES-a.

"Ranije su navodili primjer da u kori od banane ima više radioaktivnosti nego u bačvama koje namjeravaju odložiti skoro na našu granicu, u stare objekte bivše kasarne Čerkezovac.

Nakon 3. zajedničke sjednice dvije vlade koja je održana u Zagrebu na konferenciji za novinare premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je na slikovit način još jednom pokušao "uvjerljivo" odagnati naše strahove", dodaje Emrić. 

I nastavlja: "Prešao je sa kore od banane na avionske letove, i to one prekookeanske iz Europe do Amerike. Pa kaže: 'Kada bi neko stajao 365 dana 24 sata ispred zida odlagališta ne bi primio nikakvo zračenje. Bio bi znatno manje ozračen od zračenja tokom leta iz Europe u Ameriku. Vrlo je važno znati ove fakte. Hrvatska nema interes da ugrozi ni sebe, ni prijateljsku Bosnu i Hercegovinu'".

"Ovo je stvarno fascinantno rečeno! Šta će sljedeće smisliti??? To ćemo tek vidjeti. Ali, moram priznati, jako su uvjerljivi i brižljivi, pa tako kada premijer Plenković kaže da Hrvatska nema interes da ugrozi ni sebe, ni prijateljsku Bosnu i Hercegovinu onda mu vjerujem samo za ovo prvo.  Hrvatska je već pokazala da ne žele ugroziti sebe pa zbog toga i dovoze svoj radioaktivni i nuklearni otpad na našu granicu. A za nas ih baš boli briga jer su do sada u svakom dokumentu unaprijed "stručno" konstatirali da skladište/odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada neće imati nikakve negativne prekogranične utjecaj", navodi parlamentarac Narodnog evropskog saveza. 

Kako kaže, 'tako da mi sada znamo da su nam oni najbolji susjedi i prijatelji jer nas ne žele ugoziti".

"Uz hrvatski radioaktivni i nuklearni otpad mi ne treba da budemo zabrinuti. Tu nema radijacije po Plenkoviću. Možemo slobodno stajati 365 dana po 24 sata uz taj radioaktivni otpad i konzumirati ga opušteno, još najbolje uz roštilj, a da ne primimo nikakvo zračenje.

Zanimljivo je koliko pojednostavljuje i minimizira opasnost od odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada i to prvi čovjek Vlade Republike Hrvaske kada opravdava njihovu namjeru da u blizini naših kuća i dvorišta uspostave Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada ili nuklearno postrojenje koje predstavlja trajnu prijetnju za sigurnost i okoliš, uključujući i zdravlje stanovništva. I on na sve to kaže da je lokacija na brdovitom i nenaseljenom području, zanemarujući 250 hiljada stanovnika u prijateljskoj Bosni i Hercegovini, te zanemarujući prijateljski Bosanski Novi čija su izvorišta vode za piće svega nekoliko stotina metara od te lokacije", rekao je Emrić, te pojasnio: "Ali, koga briga? Plenkovića nije sigurno, jer on kaže da bi se onemogućila kontaminacija podzemnih voda. Samo nije rekao kako? Kako će spriječiti potrese? Kako će zaustaviti poplave? To ništa i nije važno jer kada bude ponovno treslo Baniju i plavilo Dvor, važno je samo da je daleko od Banskih dvora.A nama u prijateljskoj Bosni i Hercegovini kako god da bude.

Premijer Plenković tvrdi da za nas ne postoji nikakva opsanost jer je to nisko i srednje radioaktivni otpad koji vrlo malo zrači. Zbog toga ga i izmještaju iz skladišta Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu jer mu tu "apsolutno nije mjesto" i mora se izmjestiti u stalno odlagalište, tik uz granicu s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom. Po Plenkoviću i prijateljskoj Hrvatskoj tu mu je i mjesto jer nemaju interes da ugroze sebe", zaključio je Emrić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...