BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR OLEKSANDR LEVČENKO: Da li su ujedinjenoj Evropi uopšte potrebni Orban i Szijjarto?

Kad čujete Sijarta, ponekad izgubite logičnu liniju, možda to govori ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

  • Evropa

  • 21. Jun. 2023  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Strateški cilj ukrajinskih trupa je oslobađanje svih okupiranih teritorija.

Istovremeno, uspjeh na frontu se ne mjeri samo kretanjem naprijed, već i nanošenjem maksimalnih gubitaka neprijatelju i poljuljanjem njegovog odbrambenog sistema u pozadini.

Odbrambene snage Ukrajine djeluju planski, inteligentno i uravnoteženo, krećući se naprijed čuvajući živote i zdravlje svojih vojnika koliko god je to moguće. Neprijatelj ne broji svoje gubitke. Od sada, u vrućim borbama na istoku i jugu, ruske trupe trpe iste velike gubitke u ljudstvu i opremi, kao što je bio slučaj kod Bahmuta.

Ukrajinske trupe će izvoditi ofanzivne akcije u nekoliko pravaca na jugu, uz aktivnu podršku pokreta otpora koji djeluje na privremeno okupiranim teritorijama i savršeno izvršava svoje zadatke. Na istoku, posebno u pravcu Kupjansk-Liman, branioci Ukrajine obuzdavaju velike neprijateljske napade. Glavni udar Odbrambenih snaga Ukrajine tek predstoji.

Mađarska blokira ukrajinskim vlastima pristup 11 bivših ratnih zarobljenika koje su joj predali Rusija i navodno Ruska pravoslavna crkva bez znanja ukrajinske vlade ili međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Uvjeravanja mađarskih vlasti o navodno slobodnom statusu ukrajinskih branilaca u Mađarskoj ne odgovaraju stvarnosti.

Ukrajina poziva Mađarsku da ukloni sve prepreke za povratak bivših ratnih zarobljenika i da da službeno objašnjenje situacije.

Neopravdano zatvaranje ukrajinskih državljana u izolaciju može se kvalifikovati kao kršenje međunarodnog prava od strane Mađarske, posebno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Postupci Budimpešte dovode u pitanje njene deklarisane humanitarne motive za deportaciju Ukrajinaca u Mađarsku.

Učešće u PR akcijama Kremlja i Ruske pravoslavne crkve ne dodaje autoritet zvaničnoj Budimpešti, naprotiv, može pokvariti reputaciju Mađarske kao odgovornog člana međunarodne zajednice.

Poznat po svom proruskom stavu, šef mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sijarto rekao je da je neophodno prestati isporučivati Ukrajini oružje i tražiti "dijalog s Moskvom", ističući da sankcije EU "ne funkcionišu".

On je govorio na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu.

Sijarto je u svom saopštenju rekao da se ruski rat protiv Ukrajine ne tiče Evropljana, pa ne bi trebalo da plaćaju "visoku cijenu" za njega, a ako Zapad ne prestane da snabdijeva Kijev oružjem, rat će trajati duže. Dodao je da Evropa "ide sve dublje i dublje u opasnu spiralu". 

Vrlo zanimljiv stav - što manje oružja za Ukrajinu, to će se rat brže završiti u smislu vojne pobjede Moskve.

Kako vam se čini pozicija šefa diplomatije zemlje članice NATO-a i EU?

Istovremeno, mađarski ministar nijednom rečju nije rekao da je Rusija započela rat protiv Ukrajine i da zbog njenih postupaka u Ukrajini ginu hiljade ljudi.

Sijarto smatra da navodna "eskalacija rata" najviše prijeti Mađarima, jer se graniči s Ukrajinom.

Osim toga, ogorčen je činjenicom da se i predstavnici mađarske manjine u Ukrajini mobilišu i da "mnogi ginu u ratu".

Pa je više puta rekao da govori u ime nacije čiji predstavnici ginu u ovom ratu, samo zaboravljajući da etnički Mađari, kao građani Ukrajine, brane svoju domovinu od agresivne ruske zvijeri.

Sijarto je priznao da vizija Mađarske kako postići mir i okončati rat u Ukrajini nije popularna u EU.

Istovremeno je istakao da je nacionalni interes Mađarske da se pregovorima "što prije uspostavi mir u susjednoj zemlji".

Kad čujete Sijarta, ponekad izgubite logičnu liniju, možda to govori ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Priča se da je mlađi kolega iz Budimpešte postigao izvrsnost u manipulaciji činjenicama sa svojim starijim učiteljem i pokroviteljem iz Moskve.

Mađarska vlada, koju predvodi premijer Viktor Orban, poznata je po svom proruskom stavu.

Dana 23. maja 2023. godine, tokom sastanka ministara vanjskih poslova Njemačke Analene Berbok i Petera Sijarta iz Mađarske, u Briselu je izbio sukob oko blokade pomoći Budimpešte Ukrajini.

Ranije je najavljeno da će Mađarska blokirati finansijsku pomoć EU Ukrajini u iznosu od 500 miliona eura i da neće podržati dalje sankcije Rusiji.

Prošle sedmice su evropski mediji, pozivajući se na svoje izvore, objavili da je Mađarska blokirala dodjelu osme tranše sredstava iz Evropskog mirovnog fonda za kupovinu oružja namijenjenog Ukrajini.

Evropska komisija je preporučila i privremenu obustavu finansiranja Mađarske u iznosu od oko 7,5 milijardi eura zbog korupcije i kršenja vladavine prava u zemlji. U decembru 2022. godine objavljeno je da Mađarska neće dobiti većinu regionalne pomoći od EU zbog neuspjeha reforme pravosuđa.

I do sada produžena ruka Kremlja iz Budimpešte u evropskim institucijama nastavlja da lobira za ruske interese bez ikakvog stida ili sumnje u pravednost svoje savjesti.

Da li su ujedinjenoj Evropi uopšte potrebni Orban i Sijarto? 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...