MINISTAR EDIN FORTO DANAS U DOBOJU: "Izgradnja željezničke infrastrukture je prioritet"

Nastojat će, dodao je, da budući željeznički regionalni centar bude u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 21. Jun. 2023  

  • 1

Ulaganje u željezničku infrastrukturu, odnosno izgradnja željezničkog Koridrora Vc kao i pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, prioritet je u radu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine - poručio je danas u Doboju ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto na otvaranju Željezničkog samita koji je organiziran u saradnji sa Prometnom zajednicom.

 

Tokom Samita potpisani su memorandumi o saradnji u okviru Prometne zajednice, između željezničkih kompanija i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Gruzije s ciljem uspostavljanja Regionalnog centra za izvrsnost u željeznici.

Ministar Forto je kao vid realizacije aktivnije saradnje sa akademskom zajednicom danas potpisao memorandume o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji sa dekanima saobraćajnih fakulteta univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu Amelom Kosovcem i Zoranom Ćurguzom.

Nastojat će, dodao je, da budući željeznički regionalni centar bude u Bosni i Hercegovini.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek naglasio je kako je regionalna saradnja prioritet napretka te najavio još aktivniji angažman Prometne zajednice u sferi unaprjeđenja željezničkog saobraćaja u zemljama regiona, jer je modernizacija željezničke infrastrukture u regionu od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj i realizacije ciljeva zaštite okoliša, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...