VIKTOR ORBAN STIŽE U BOSNU I HERCEGOVINU: Mađarski premijer prvo u Sarajevo, pa kod Dodika u Banju Luku, zanimljiva izjava Elmedina Konakovića…

Orban u BIH stiže nakon posjete Srbiji, gdje se na zajedničkom sastanku sreo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

  • Vijesti

  • 22. Jun. 2023  

  • 2

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, najavljeno je ranije iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Orban će osim Sarajeva posjetiti i Banja Luku.

Sastaće se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zatim sa premijerom Federacije BiH.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je najavio da će Orban prenoćiti u Banjoj Luci i narednog dana održati sastanke s političkim predstavnicima tog entiteta.

Službena posjeta Orbana BiH bila je planirana još za januar 2022. godine, no otkazana je zbog pogoršanja epidemiološke situacije s korona virusom.

Mađarski premijer je u novembru 2021. godine privatno posjetio Dodika u njegovom rodnom selu Bakinci kod Banja Luke, a u delegaciji je bio i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

Orban u BIH stiže nakon posjete Srbiji, gdje se na zajedničkom sastanku sreo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Zanimljiva je i izjava ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je kazao kako ne vidi nikakav problem u jačoj suradnji Mađarske i bh. entiteta Republika Srpska sve dok se ne zaobilaze državne institucije i Predsjedništvo BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...