VOJNI DUŽNOSNICI: Ovo vam je prava istina o ukrajinskoj ofanzivi. A i oko Rusa su se svi prevarili...

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je u srijedu da njegova vojska napreduje "sporije od priželjkivanog"

  • Evropa

  • 22. Jun. 2023  

  • 0

Dva dužnosnika sa Zapada i jedan visoki američki vojni dužnosnik rekli su CNN-u da rana faza dugoočekivane ukrajinske kontraofanzive nije ispunila očekivanja Zapada te da je ruska vojska sposobnija nego što se mislilo.

Jedan od tih dužnosnika rekao je da kontraofanziva ni u kojem pogledu ne ispunjava očekivanja.

Prema procjenama sa Zapada, ruske su odbrambene linije jako dobro utvrđene i Ukrajinci ih ne mogu tako lako probiti. Uz to, ruske su rakete i mine usporile ukrajinsku mehanizaciju. Moskvi je to omogućilo da više koristi svoje zračne snage. Jedan od dužnosnika sa Zapada rekao je da Ukrajini minska polja zadaju velike probleme te da se Rusi kompetentno brane.

Unatoč tome, dužnosnici su optimistični jer je kontraofanziva tek krenula. CNN navodi da će Sjedinjene Američke Države i ostatak Zapada uspješnost kontraofenzive prvi puta ozbiljnije evaluirati u julu, a moguće je da će prva konkretnija analiza poteza Ukrajinaca doći u augustu.

Spomenuti su dužnosnici rekli i da su se Ukrajinci prilagodili onome što rade Rusi te da su postali uspješniji u rušenju ruskih borbenih letjelica. Konačno, jedan od dužnosnika sa Zapada smatra da i Ukrajina i Rusija trenutno trpe velike gubitke te da ukrajinska kontraofanziva teško pada i jednima i drugima.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je u srijedu da njegova vojska napreduje "sporije od priželjkivanog".

- Voljeli bismo napraviti veći iskorak. Bez obzira na to, pobijedit će oni koji se bore. Onima koji su pokucali na naša vrata poručujem da će se ona biti otvorena - rekao je Zelenski.

Dužnosnici sa Zapada upozorili su prije početka kontraofanzive da je vojska koja se brani uvijek u prednosti. Uz to, rekli su da Rusi utrošili više sedmica na utvrđivanje svojih obrambenih linija.

- Vrijeme Ukrajincima otežava manevriranje. Oni trpe velike gubitke, ali ne onolike koji se spominju u ruskim medijima i koje spominju ruski dužnosnici - rekao je jedan od spomenutih dužnosnika.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD-a general Mark Milley rekao je da Ukrajina stalno napreduje, ali je upozorio da mora biti spremna na dugotrajni sukob.

- Ovo je teška borba, nasilna borba koja će trajati dugo i biti skupa - rekao je Milley.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...