"KONAČNO SU SJEDINJENE DRŽAVE...": Žestoke reakcije na društvenim mrežama nakon upozorenja Draganu Čoviću iz Američke ambasade

Poruka američkog ambasadora u međuvremenu je izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. "Slobodna Bosna" vam u nastavku donosi neke od tih reakcija. 

  • Mini market

  • 23. Jun. 2023  23. Jun. 2023

  • 4

Američki ambasador Michael Murphy objavio je danas saopćenje u kojem je žestoko kritikovao Dragana Čovića i njegov HDZ zbog opstrukcija pri realizaciji projekta plinovoda Južna interkonekcija.

"Uprkos dobroj volji koalicionih partnera u Federaciji BiH da se ide dalje sa projektom, Dragan Čović izabrao je da slijedi sopstvene interese, a ne interese stanovnika Federacije. On i njegova stranka zanemarili su odgovornost koju predstavlja učešće u vlasti kontinuiranim odbijanjem da se uključe u važne aktivnosti unapređivanja upravljačke strukture u BH Gasu, što bi kompaniji omogućilo da provede ovaj projekat. Rezultat toga je zastoj u provedbi projekta uprkos činjenici da su lideri u vlasti i privredi podjednako identificirali Južnu interkonekciju kao suštinski prioritet za BiH.

Umjesto da se krene dalje sa BH Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna da preuzme ovaj projekat kao izvođač, HDZ BiH sada insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i sa tehničkog i sa ekonomskog stanovišta. Uspostava drugog operatera za transport gasa povećala bi troškove potrošačima, dalje podijelila tržište gasom u BiH, potkopala funkcionalnost vlasti u Federaciji BiH, kreirala prostor za jači maligni uticaj Rusije i drastično iskomplikovala pregovore o izgradnji interkonekcije sa finansijskim institucijama, kao i sa Hrvatskom, što bi projekat učinilo gotovo nemogućim", poručio je, pored ostalog, američki ambasador da bi potom zaključio kako je "moguće da će stav Dragana Čovića prema Južnoj interkonekciji uništiti ovaj projekat".

Ova poruka američkog ambasadora u međuvremenu je izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. "Slobodna Bosna" vam u nastavku donosi neke od tih reakcija. 

Zvaničnik SDP-a Irfan Čengić je u reakciji podsjetio na svoju ulogu u izglasavanju Zakona o Južnoj interkonekciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

"U prošlom mandatu u Predstavničkom domu sam lobirao za ovaj zakon i usvojen je sa 2 moja amandmana. Dom naroda ga nikada nije razmatrao. Vlada ga je u maju povukla. Nadam se da će Vlada FBiH vrlo brzo vratiti zakon u proceduru, te nakon usvajanja ovog i Zakona o gasu ćemo konačno krenuti u realizaciju projekta", poručio je Čengić. 

Američka novinarka i ekspertica za Zapadni Balkan Ivana Stradner poručila je da je američki ambasador konačno nazvao stvari pravim imenom.

"Ljudi su se smijali kad sam pisala o HDZ-u BiH. Očekivali smo ovo. Ništa novo. Ipak, konačno su Sjedinjene Države stvari nazvale pravim imenom", napisala je Stradner. 

Politički analitičar iz Sarajeva Haris Imamović kazao je američki ambasador priznao da Čović koristi svoju moć da zaštiti ruske interese. 

"Uz podršku State Departmenta, Schmidt je u izbornoj noći promijenio Ustav kako bi Dragan Čović ostao na vlasti. Sada američki ambasador u Bosni priznaje da gospodin Čović koristi upravo tu moć da zaštiti ruske interese, blokirajući izgradnju LNG plinske veze", napisao je Imamović. 

Novinar Ivica Puljić sarkastično je komentirao saopštenje američkog ambasadora. 

"Čović je svoje interese stavio ispred interesa građana", rekao je o Draganu Čoviću američki ambasador Michael Murphy. Kakvo iznenađenje!", poručio je Puljić. 

Politički analitičar Reuf Bajrović smatra da je poruka američkog ambasadora "prazne riječi". 

"Prazne riječi. State Department je učinio Čovića nezaobilaznim dijelom vlasti i dao mu veto na formiranje vlasti u FBiH gdje njegova stranka ima 1/7 glasova – u najboljem slučaju. Kao rezultat toga, američki kredibilitet među većinskim bošnjačkim stanovništvom je raspršen. Vrijeme je za akciju!", poručio je Bajrović. 

Zagrebački novinar Gordan Duhaček kratko je komentirao objavu američkog ambasadora. Duhaček je poručio da je Čović "ruski igrač". 

Poljski novinar i stručnjak za Balkan Jakub Bielamowicz podsjetio je na ulogu Ambasade SAD u očuvanju Dragana Čovića i HDZ-a u poziciji moći. 

"Nakon što je uložila svaku mrvicu političkog kapitala u dovođenje tvrdokornog hrvatskog nacionalističkog HDZ-a na vlast u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD-a sada proziva njenog lidera Dragana Čovića za potkopavanje energetske neovisnosti BiH i puta prema EU. Ovo je jednostavno smiješno", poručio je Bielamowicz.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...