KAKO JE PUTINOV KUHAR "ZAKUHAO" SITUACIJU U RUSIJI: Ko je Prigožin i zašto je situacija baš sad eskalirala?

Federalna sigurnosna služba, poznata kao FSB, pokrenula je kazneni postupak protiv Prigožina zbog pozivanja na oružanu pobunu

  • Svijet

  • 24. Jun. 2023  

  • 0

Sukob između vojnog vodstva Moskve i Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner, eskalirao je u otvorenu pobunu koja Rusiju gura u novu neizvjesnost. Prigožin je u petak održao govor protiv ruske vojske, a zatim je sa svojim trupama umarširao u ruski grad Rostov na Donu, piše CNN.

Federalna sigurnosna služba, poznata kao FSB, pokrenula je kazneni postupak protiv Prigožina zbog pozivanja na oružanu pobunu.

Šta je Prigožin učinio?

Dramatičan obrat započeo je u petak kad je Prigožin optužio rusku vojsku za napad na Wagnerov kamp tokom kojeg je ubijen velik broj njegovih ljudi. Obećao je da će uzvratiti silom insinuirajući da će njegove snage ukloniti svaku prepreku koja im se nađe na putu.

- Ima nas 25.000, saznat ćemo zašto je takav kaos u zemlji, rekao je Prigožin.

Kasnije je tvrdio da je njegova kritika ruskog vojnog vodstva bila "marš za pravdu", a ne državni udar. Kriza se pogoršala nakon Prigožinove objave da su njegovi borci ušli u rusku regiju Rostov i zauzeli ključne vojne objekte u glavnom gradu. Rostov na Donu sjedište je ruskog južnog vojnog zapovjedništva i dom za oko milion ljudi.

Šef grupe Wagner objavio je snimku u kojoj tvrdi da će njegove snage okupirati grad, ako se ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov odbiju susresti s njime. Posljednje mjesece, Prigožin je proveo vrijeđajući Šojgua i Gerasimova koje krivi za neuspješnu invaziju Moskve na Ukrajinu.

Kako je odgovorila Rusija?

Rusko ministarstvo negiralo je napad na Wagnerove trupe, a cijelu su situaciju nazvali su "informacijskom propagandom".

- Prigožinove izjave i postupci zapravo su poziv na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriju Ruske Federacije i zabijanje noža u leđa vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga, stoji u priopćenju FSB-a koje poziva Wagnerove borce da zatvore vođu.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov potvrdio je da je ruski predsjednik svjestan situacije. Također, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu je izvijestio o tome da se u glavnom gradu provode "antiterorističke" mjere za jačanje sigurnosti zbog najnovijih događanja.

U ranim jutarnjim satima, glavnim ulicama ruske prijestolnice prolazila su vojna vozila, prema snimkama objavljenim na društvenim mrežama.

Ko je Prigožin?

Prigožin i Putin poznaju se od 1990-ih, čak je dobio i nadimak "Putinov kuhar" zbog toga što je svoje bogatstvo stekao sklapanjem unosnih ugostiteljskih ugovora s Kremljom. Njegova transformacija iz kuhara u ratnog komandanta dogodila se nakon separatističkih pokreta u Donbasu u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Prigožin je osnovao Wagner kao tajanstvenu plaćeničku skupinu koja se borila u istočnoj Ukrajini, ali i za ruske ciljeve diljem svijeta. CNN je pratio Wagnerove plaćenike u Srednjoafričkoj Republici, Sudanu, Libiji, Mozambiku, Siriji i Ukrajini. Tokom godina, razvili su jezivu reputaciju i bili povezani s brojnim kršenjima ljudskih prava.

Plaćenička skupina punim sjajem je zasjala tek nakon ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine. Dok su mnoge trupe doživljavale poraze i neuspjehe na bojnom polju, izgledalo je kao da su Wagnerovci jedini sposobni postići značajniji napredak. Brutalna i često nezakonita taktika kojom su se služili Wagnerovci rezultirala je velikim brojem žrtava jer su se novi plaćenici slali u bitke s nedovoljno formalne obuke.

Prigožin se služio društvenim mrežama kako bi lobirao za ono što želi, često se svađao s ruskim vojnim vodstvom predstavljajući sebe kompetentnim i nemilosrdnim u odnosu na njih. Njegova neslaganja s ruskim vrhom u javnosti su eskalirala tokom dugotrajne borbe za Bahmut kad ih je optužio da njegove trupe nisu opskrbili dovoljnom količinom streljiva.

Na jednoj od stravičnih snimaka s početka svibnja, Prigožin je stajao pored hrpe mrtvih Wagnerovih boraca i obraćao se Šojguu i Gerasimovu.

- Krv je još svježa, došli su ovdje kao volonteri, a sad umiru da biste vi mogli sjediti kao debele mačke u svojim luksuznim uredima, rekao je na snimci.

Putin predsjeda onim što se opisuje kao sudski sustav, unutarnje borbe i natjecanje među elitama zapravo potiče postizanje rezultata, sve dok je "vertikala moći" odana šefu države i odgovara mu. Prigožinovi nečuveni ispadi posljednjih sedmica potakli su nagađanja da bi cijela situacija mogla otići predaleko.

Šta se sada događa?

- Prigožin tačno zna koliki je njegov rizik, upravo to je zanimljivo jer znači da je izračunao da može ovo izvesti. Tip poput njega ne riskira i zna da će završiti jako loše ako nešto krene po krivu, rekao je Steve Hall, bivši službenik CIA-e.

U međuvremenu je nejedinstvo unutar ruskih oružanih snaga u Kijevu dočekano s veseljem. Malcolm Davis, viši analitičar na Australskom institutu za stratešku politiku, tvrdi da će Ukrajina zasigurno iskoristiti nesuglasice, posebno ako Moskva bude prisiljena premjestiti trupe s prve linije.

- Ako se ruske snage na tim lokacijama povuku i krenu u borbu protiv Wagnera, Ukrajinci će imati priliku pronaći i iskoristiti praznine u ruskim linijama, samo moraju biti spremni, zaključio je Davis, prenosi Jutarnji list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...