POLITIČKA PREVIRANJA U SEMBERIJI: Nakon debakla na referendumu, sprema se novi težak udarac SNSD-u…

"Ukoliko ne bude odgovora na ovu inicijativu, već 31. dana dolazim da kampujem u Banjaluci pa ćemo posegnuti i za drugim mjerama", upozorio je Petrović.

  • Mini market

  • 25. Jun. 2023  

  • 1

Nakon neuspjelog referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, politička previranja u tom gradu ne prestaju. Prvi čovjek grada uputio je inicijativu za raspuštanje Skupštine, a organizirano je i potpisivanje peticije. Provjerili smo kakva je procedura za raspuštanje lokalnog parlamenta i šta se događa u slučaju da lokalna zajednica ostane bez Skupštine.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv zatražio je odgovornost političkih oponenata i raspuštanje gradskog Parlamenta. U suprotnom, prijeti ekstremnim mjerama.

"Ukoliko ne bude odgovora na ovu inicijativu, već 31. dana dolazim da kampujem u Banjaluci pa ćemo posegnuti i za drugim mjerama", upozorio je Petrović.

Dok odbornici njegovog matičnog SDS-a tvrde da su izloženi opstrukcijama, u SNSD-u koji predvodi skupštinsku većinu tvrde da je posrijedi pomjeranje fokusa sa pravih problema.

"25 odbornika je potpisalo inicijativu i pokrenuli su opoziv koji nije uspio, doživjeli su politički debakl, 17.000 razlike u glasovima, logično je da treba raspustiti Skupštinu“, kaže Ilija Radić, odbornik SDS-a u Skupštini Grada Bijeljina.

"Sve je to u funkciji pritiska na ove koji treba da odluče, a u pozadini svega je finansijska nedisciplina gradonačelnika Bijeljine. On se ponaša kao da skupština ne postoji, kao da ne postoji zakon“, tvrdi Zlatan Lazarević, šef Kluba vijećnika SNSD-a u Skupštini Grada Bijeljina.

Inicijativu za raspuštanje skupštine određene lokalne zajednice pokreće gradonačelnik koji je predaje resornom ministarstvu. Ministarstvo lokalne samouprave Republike Srpske razmatra inicijativu koju ili odbija ili upućuje dalje Vladi Republike Srpske, nakon čega se o njoj izjašnjava Vlada koja je ili odbija ili upućuje poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na konačno odlučivanje.

A ako lokalna zajednica ostane bez skupštine, njenu funkciju preuzima privremeni organ sastavljen od tri člana.

Sa raspuštanjem skupštine ili bez nje, rješenje političke krize u Bijeljini se ne nazire.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...