NE ZNA SE GDJE JE PRIGOŽIN; BRITANSKI GENERAL KATEGORIČNO TVRDI: "Mogao bi napasti Kijev iz Bjelorusije"

Stanovnici Rostova na Donu, barem oni koji su razgovarali s BBC-jem, iskazali su olakašanje jer je kriza brzo završila.

  • Svijet

  • 25. Jun. 2023  

  • 0

Državni informativni kanal Rossiya 24, čini se, želi uvjeriti gledaoce da se život brzo vraća u normalu nakon jučerašnje Wagnerove pobune, javlja Index.hr.

Kanal je otvarao svoje nedjeljne vijesti javljajući da će antiterorističke mjere, uvedene u nekoliko ruskih regija kao odgovor na događaje od prethodnog dana, uskoro biti ukinute.

Voditelj je rekao gledaocima da su borci Wagnera napustili grad Rostov na Donu, gdje su ranije tvrdili da kontroliraju ključne vojne objekte. Također su citirali gradonačelnika grada, koji je rekao da će biti potrebno samo dva dana da se popravi šteta koju su na lokalnim cestama prouzročili Wagnerovi tenkovi i oklopna vozila.

Kako razmišljaju ljudi u Rostovu na Donu

Stanovnici Rostova na Donu, barem oni koji su razgovarali s BBC-jem, iskazali su olakašanje jer je kriza brzo završila.

"Mislim da je bolje stvari rješavati na bojištu, a ne dolaziti u mirni grad s tenkovima kako bi se obračunali. Mislim da to nije u redu. Došli su s oružjem, moglo je biti puno gore", kaže stanovnik Boris za BBC.

"Kako se osjećam? Pa, vagnerovci se bore za ispravne stvari. Ne možeš ih ostaviti bez ičega", kaže Anton.

Još uvijek su ogromni problemi u prometu oko Moskve

Dan nakon završetka napredovanja motoriziranih postrojbi ruske plaćeničke skupine Wagner prema Moskvi iz Rostova na Donu, Crveni trg ostaje zatvoren za javnost, a promet na autocesti južno od glavnog grada još uvijek se odvija uz prepreke.

Snažna eksplozija u Donjecku

Snimljen trenutak uništenja mosta jučer u Voronježu

Bivši ruski premijer: Ovo je početak Putinovog kraja

Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov rekao je za BBC da je Wagnerova pobuna označila "početak kraja" za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kasjanov, koji je bio ruski premijer od 2000. do 2004., postao je glasni kritičar Putina i kaže da je ruski predsjednik trenutno u "vrlo velikim problemima".

Kasjanov je kazao kako očekuje da čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin nakon putovanja u Bjelorusiju ode u Afriku i "bude negdje u džungli". "Putin mu to ne može oprostiti", rekao je, dodajući da će Prigožinov život sada biti pod "velikim pitanjem".

Putin dao potporu vrhu ruske vojske

U komentarima objavljenim na ruskoj državnoj TV snimljenim prije Wagnerove pobune, ali tek objavljenim, čini se da Vladimir Putin daje potporu vrhu vojske. Putin je rekao da je u stalnom kontaktu s dužnosnicima ministarstva odbrane i da je uvjeren u realizaciju svih planova vezanih uz "specijalnu vojnu operaciju".

Prigožinov "marš pravde" bio je usmjeren na smjenu ministra odbrane Sergeja Šojgua, a njih dvojica su bili u dugogodišnjoj svađi. Ranije danas, vojni analitičari postavili su pitanje hoće li Šojgu ostati na svojoj dužnosti nakon dogovora postignutog s Wagnerom o okončanju pobune.

Raste broj mrtvih nakon što je projektil pogodio neboder u Kijevu

Dok je pažnja svijeta jučer bila usmjerena na Rusiju, jedan od projektila je pogodio neboder u Kijevu. Gradonačelnik ukrajinske prijestolnice Vitalij Kličko je danas objavio kako su ispod ruševina u zgradi od 16 spratova pronađena još dva tijela, čime se broj mrtvih popeo na pet. Još 11 osoba je ranjeno.

Projektil je pogodio neboder nakon što ga je oborila ukrajinska protuzračna obrana. Radilo se o jednom od 20 krstarećih projektila lansiranih na Kijev, prema navodima ukrajinskih dužnosnika. Na više spratova nebodera izbili su požari.

Svi se pitaju gdje je Prigožin

Nakon što je kasno u subotu viđen kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, u nedjelju se ne zna gdje je vođa plaćenika Jevgenij Prigožin, prenose svjetske agencije. Teško naoružani ruski plaćenici povukli su se iz južnog ruskog grada Rostova preko noći nakon što su zaustavili svoje napredovanje prema Moskvi prema sporazumu kojim je završena kriza koja je predstavljala izazov bez presedana autoritetu predsjednika Vladimira Putina.

Prema dogovoru, uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, borci grupe Wagner vratili bi se u baze u zamjenu za granaciju za sigurnost, a njihov vođa Jevgenij Prigožin preselio bi se u Bjelorusiju. Viđen je kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, kasno u subotu u sportskom terenskom vozilu, ali njegova lokacija u nedjelju nije poznata, piše britanska agencija Reuters.

Čečenske snage se povukle iz Rostovske oblasti

Francuska novinska agencija Afp napisala je da Prigožin mora otići u Bjelorusiju, a da se ne zna u nedjelju ujutro, kada je predviđen taj odlazak, gdje je šef Wagnera. Wagnerovi borci povlače se iz regije Voronjež, koja graniči s Ukrajinom, objavile su lokalne vlasti u nedjelju, ističući da se povlačenje odvija "bez incidenata".

Glavni grad Moskva je u nedjelju bio miran, nakon dogovora o deeskalaciji, s malo dokaza o povećanoj sigurnosti na ulicama. Ponedjeljak je proglašen neradnim danom kako bi se dalo vremena da stvari sjednu na svoje mjesto.

Čečenske specijalne snage raspoređene u ruskoj regiji Rostov kako bi se oduprle napredovanju plaćeničke grupe Wagner također su se povukle u nedjelju, izvijestila je novinska agencija TASS, citirajući komandanta. Specijalne snage vraćaju se tamo gdje su se ranije borile, rekao je zapovjednik Aptij Alaudinov, a prenosi novinska agencija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...